Projekt
2 min lästid

Kulturhistoriska värdet bevaras när Katarinahuset totalrenoveras

Katarinahuset
3:e februari 2023, 09:25
Kulturhistoriska värdet bevaras när Katarinahuset totalrenoveras
Foto: Mattias Bardå.
Emilia Granberg Emilia Granberg

Totalt renoveras 25 000 kvadratmeter uthyrbar yta och i projektet har aktörerna prioriterat återbruk där byggnadens kulturhistoriska värde ska bevaras.

Slussen har varit en central plats sedan Stockholm grundades och nu genomgår Slussen en stor omvandling från trafiklösning till mötesplats. Detta när trafiken flyttar under jord för att i stället låta kajstråk, torg, handelsplats och en park växa fram. Det är också här som Atrium Ljungberg bygger om en av sina historiska byggnader – Katarinahuset, som bland annat huserar den iögonfallande restaurangen Gondolen.

– Vi förvärvade Katarinahuset 2018 och har sedan tidigare även andra fastigheter och markanvisningar vid Slussen. Målbilden, som vi delar med Stockholms stad, är att göra Slussen till en fantastisk plats i centrala Stockholm. Här pågår just nu stora förändringar där bussterminalen flyttas in i berget, biltrafik och Saltsjöbanan flyttas under mark och det blir i stället en mötesplats för människor med utsikt över vattnet och Gamla stan, säger Mikael Wilhelmsson, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

Totalrenoveringen av Katarinahuset inleddes 2020 och totalt renoveras 25 000 kvadratmeter uthyrbar yta. Av dessa är 18 000 kvadratmeter kontor. Huset är byggt i två större etapper 1912 och 1936 och nu ska huset få en teknisk upprustning med bättre lösningar för tillgänglighet i byggnaden.

– Vi har prioriterat att behålla byggnadens värdefulla kulturhistoria och att återbruka det som går för att hitta hållbara lösningar. Vi är mycket förtjusta i både 1910- och 30-talsdelen och behåller så mycket som möjligt för både skönhetens och klimatets skull. Exempelvis har fasaden, trapphusen i grön Kolmårdsmarmor och fönstren putsats upp och bevarats.

I och med renoveringen har Katarinahuset kunnat miljöcertifierats enligt BREEAM nivå Excellent, och på Sweden Green Building Awards i oktober 2022 var projektet finalist som årets BREEAM-byggnad.

– Vi har haft med oss BREEAM-certifieringen från projektets start och arbetat systematiskt med frågorna. Två saker vi är extra stolta över är Katarinahusets energiprestanda som ligger nära 20 procent under BBR:s krav, trots att det är en kulturskyddad fastighet från början av 1900-talet, samt att vi använt verktyget Logiplan för att mäta koldioxidutsläppen från projektets transporter. Det insamlandet av data kommer ge stor effekt på Atrium Ljungbergs andra projekt, säger Mikael Wilhelmsson.

Renoveringen av Katarinahuset har kommit en bra bit på väg och i oktober 2022 kunde första hyresgästen flytta in på plan 10. Under 2023 ska huset fortsätta fyllas med kontor och hösten 2023 ska restaurang Gondolen åter öppna. I början av 2024 ska även hotellet öppna och när allt står klart beräknas totalinvesteringen för projektet ha landat på cirka 1 140 miljoner kronor.