Projekt
3 min lästid

Komplexa arbeten i expansionen

Nyköpings lasarett
10:e januari 2024, 11:34
Komplexa arbeten i expansionen
Illustration: Carlstedt Arkitekter.
Emilia Granberg Emilia Granberg

Branschaktuellt har pratat med Tom Westerdahl, projektchef på NCC, som berättar om två nyligen färdigställda projekt i det fleråriga utvecklingsprojektet.

Efter att ha identifierat områden som var i behov av modernisering på Nyköpings lasarett byggs sjukhuset om i ett stort, flerårigt projekt – Framtidens sjukhus. Bland annat har sjukhuset fått två nya vårdbyggnader – N54 och N55, på 8 500 respektive 10 000 kvadratmeter.

N55 blev klar och överlämnades vid årsskiftet 2021/2022 och här har sjukhusets nya huvudentré öppnat. Entrén är byggd i två plan med café och apotek och det har även byggts vårdavdelningar, provtagningscentral och en enhet med magnetkameror.

Nya lokaler för akutvård

Efter att N55 färdigställdes låg fokus på att färdigställa N54, en nybyggnad för akutvård som omfattar cirka 8 500 kvadratmeter. Här ryms bland annat akutmottagning, operationssalar och sterilcentral.

– I mars kunde vi lämna över N54 till regionen. Vi är jättenöjda med det vi levererat och vi klarade både tidsplan och budget. Det har varit mycket tekniktunga installationer, exempelvis operationssalar vilka är medicintekniskt komplexa lokaler, så vi har fått jobba väldigt nära regionen för att hitta de bästa lösningarna. I det här projektet har vi dessutom fått vara lite extra involverade i upphandling och installation av medicinteknisk utrustning, berättar Tom Westerdahl.

Ytterligare ett delprojekt på sjukhuset har varit att renovera och modernisera sjukhusbyggnaden N3 – ett projekt som NCC kunde färdigställa i höstas. Här har lokalerna rustats för att bättre kunna möta dagens krav på avancerad teknik inom vården.

– Efter att vi lämnade över N54 i mars har vi fortfarande haft en del saker att färdigställa, men det har vi haft gott om tid till eftersom verksamheten inte skulle öppna förrän N3-huset var klart. Nu är båda husen är klara och redo för sjukhusets olika verksamheter, säger Tom Westerdahl.

Hur har ni löst projektets utmaningar?

– Eftersom de nya lokalerna inneburit flera komplexa installationsarbeten har vi jobbat väldigt mycket med samordning och tagit erfarenhet från andra liknande projekt. Vi har också fokuserat på att först färdigställa ett rum, sedan låta besiktningsmän komma och kolla på det, för att slutligen upprepa konceptet för resterande rum. Det har varit ett lyckat sätt att hantera utmaningarna, säger Tom Westerdahl och avslutar:

– Att vi har fått vara med från tidigt skede med projektering, programhandlingar, systemhandlingar och bygghandlingar för att sedan få vara med och bygga projektet känns väldigt roligt. Vi har använt många av våra kompetenser inom företaget och till hjälp har vi haft våra duktiga UE-partners. Nu ser vi fram emot de två sista projekten – hus N1 och N2, som kommer att färdigställa hela Framtidens sjukhus.