Projekt
1 min lästid

Kfast bygger rekordstort kvarter

Eskilshem
15:e februari 2023, 09:31
Kfast bygger rekordstort kvarter
Eskilshem får fem till sju våningar. Illustration: White Arkitekter.
Christopher Blanck Christopher Blanck

Med det nya projektet Eskilshem som fått sitt namn från platsen det byggs på ska stadsdelen Eskilshem förtätas. Här byggs två sammanhängande huskroppar på mellan fem och sju våningar och det nya kvarteret är Kfast hittills enskilt största nyproduktionsprojekt.

– Kvarteret byggs på en yta som tidigare varit en parkering, och ännu längre tillbaka var ytan plats där Eskilstuna slott hade sin grönskande humlegård. Våren 2021 togs det första spadtaget till vårt nya kvarter som beräknas stå klart för inflyttning vintern 2023, säger Sofie Gadd, projektledare på Kfast.

I det nya kvarteret byggs 189 hyresrätter fördelat på enrummare samt två- och trerumslägenheter och för den arkitektoniska utformningen står White Arkitekter. Här får samtliga boende tillgång till en gemensam takterrass där det bland annat finns utrymme för odlingslådor. Under fastigheten byggs ett parkeringsgarage och på markplan kommer den nya förskolan, med plats för åttio barn, att husera.

– Projektet färdigställs i en etapp men kommer att ha successiv inflyttning. Kvarteret har ritats av White Arkitekter och merparten av lägenheterna förses med franska balkonger. Det kommer att finnas en viss variation vad gäller kulören på huskropparnas tegelfasader, vilket ger ett omväxlande och dynamiskt intryck, säger Sofie Gadd.