Projekt
3 min lästid

Jättesatsning i Hyllie – 7 nya fastigheter med delningsekonomi i hjärtat

Embassy of Sharing
10:e januari 2024, 11:08
Jättesatsning i Hyllie – 7 nya fastigheter med delningsekonomi i hjärtat
Bildkälla: Granitor.
Emilia Granberg Emilia Granberg

Tidig sommar 2022 togs första spadtaget för Embassy of Sharing. Först ut var byggandet av Fyrtornet som med sina 11 våningar ska bli Sveriges högsta kontorshus i trä.

– Fyrtornet blir en hög och elegant byggnad och i två riktningar förses utsidan med en dubbelglasad fasad. Mellan inglasningarna skapas vinterträdgårdar med plats för både odling och uteplatser och här ska hyresgästerna kunna vistas oavsett årstid, berättar Maria Ekström, affärschef på Granitor, och tillägger:

– Här är både stomme och fasad uppe. Nu pågår invändiga arbeten och målet är att färdigställa projektet till våren 2024.

Drivbänken – en mötesplats

Cirka ett år senare i mars 2023 startades bygget av Drivbänken – ett kontorshus som även ska fungera som en mötesplats. Här ska kontorslokaler och coworkingytor samsas med showrooms, restaurang, café och Malmö stads nya bibliotek. Andra kvartalet 2025 väntas byggnaden vara inflyttningsklar och idag är stommen av klimatförbättrad betong så gott som klar.

– När vi pratar om Drivbänken pratar vi om en mötesplats som ska präglas av öppenhet och samverkansmöjligheter. Här bygger vi bland annat en stor öppen trappa på utsidan som med sin grönskande miljö ska göra det välkomnande att arbeta eller ta en lunch utomhus, säger Maria Ekström.

Droppen – bostäder med synergieffekter

Det tredje byggstartade projektet är Droppen – ett bostadshus som likt Drivbänken byggs i klimatförbättrad betong. Här pågår just nu stommontage.

– I Droppen jobbar vi med synergieffekter för att skapa möjligheter till gemenskap i huset. Uppe på taket finns en terrass med ett orangeri och sociala ytor och även på bottenplan skapas samlingsytor. Vi kommer också bygga ett tvättotek i stället för en vanlig tvättstuga, vilket innebär att det utanför tvättstugan kommer finnas ett gemensamt vardagsrum. Det är ett koncept som vi testat förut och som blivit väldigt lyckat.

Delar på energi från förnybara källor

Totalt består Embassy of Sharing av 55 000 kvadratmeter och målet är att varje fastighet ska få sin egen unika touch. Dessutom projekteras kvarteret för att samtliga fastigheter ska uppfylla ett eller flera hållbarhetsmål från Agenda 2030. Därför ska det bland annat användas förnybar geo- och solenergi samt energilagning i kvarteret, och då kvarteret ska präglas av delningsekonomi ska samtliga fastigheter kunna dela på energin från de förnybara källorna.

– Vi tittar också lite extra på hur vi kan jobba med återbruk. Här har vi hela området vilket ger en bra översikt över byggnadernas material och vad vi skulle kunna återanvända. Det känns extra roligt – att vi tittar på hur vi kan göra projektet så klimateffektivt som möjligt, från början till slut, avslutar Maria Ekström.