Projekt
2 min lästid

Hållbar logistikanläggning byggs på ”spekulation”

Triple Zero
25:e september 2023, 11:07
Hållbar logistikanläggning byggs på ”spekulation”
Nästa sommar ska anläggningen vara färdig och redo att flyttas in i. Bildkälla: NREP.
Christopher Blanck Christopher Blanck

I oktober 2022 inleddes arbetet med logistikanläggningen, som har en yta på drygt 21 000 kvadratmeter, i Bålsta kallad ”Triple Zero”. Namnet kommer från ambitionen om noll utsläpp under byggnationen och under driften samt att i framtiden kunna bygga CO2-neutralt utan att kostnaderna blir högre än dagens byggen.

– Vi tänker att det ska bli en hållbar logistikanläggning med utgångspunkten att pusha gränserna för vad som är möjligt i dag, säger Eva Sterner, ansvarig för fastighetsutveckling inom NREP Logicenters.

Vidare berättar Eva Sterner att fastigheten byggs på spekulation för att kunna testa nya tekniker.

– Vi vänder och vrider på alla komponenter. Det blir en byggnad med fasad, stomme och tak helt i trä. Om det våra beräkningar visar stämmer kommer vi få ned utsläppet av inbyggd CO2 med nästan 60 procent jämfört med våra standardbyggen, säger hon.

Byggtiden är satt till 21 månader med planen att det ska vara färdigt för inflyttning i början av nästa sommar.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer stöta på problem, annat vore konstigt. Men samtidigt kommer det finnas saker som är kommersiellt gångbara som vi kommer kunna implementera i våra framtida projekt, säger Eva Sterner, och fortsätter:

– Vi vet att det blir dyrare, men vi vill visa att det går för att accelerera och leda en förändring i byggbranschen.