Projekt
1 min lästid

Geoenergilager gör Nya Kronan självförsörjande

Nya Kronan
18:e januari 2023, 10:40
Geoenergilager gör Nya Kronan självförsörjande
I centrala Sundbyberg står den nya kontorsfastigheten Nya Kronan. Illustration: Nikolaj Jakobsen, C. F. Møller Arkitektkontor.
Emilia Granberg Emilia Granberg

Sedan 2021 har Nya Kronan fyllts med hyresgäster. Fastigheten består av tre byggnader där två är nyuppförda och där en tredje renoverats. För de nya huskropparna hus 1 och 3 var Skanska totalentreprenör.

För att möjliggöra för dessa behövde befintliga kontor och ett garage på platsen rivas, ett arbete som påbörjades vintern 2018, och vid slutet av 2020 stod två färdiga stommar resta på platsen. Ett år senare hölls slutbesiktning.

Vid bygget av Nya Kronan byggde aktörerna med en hållbar inriktning och genom ett geoenergilager har hus 1 och 3 byggts till att vara helt självförsörjande på energi.

– Byggnaderna har ett geoenergilager där vi har borrat 350 meter djupa borrhål som förser husen med kyla och värme, säger Jeanette Sandberg Wiesgickl, distriktschef på Skanska.

Utöver geoenergilagret så har solceller integrerats i glasfasaden och på taket mixas solceller med sedum. För att skapa en känsla av småskalighet har byggnadernas fasad fått fyra olika fasadmaterial och för att ge hyresgästerna en så bra upplevelse som möjligt har det satsat stort på takterrasser. Totalt har åtta olika takterrasser byggts på husen och härifrån ska besökarna kunna njuta av en milsvid utsikt.

Totalt omfattar Skanskas projekt 40 000 kvadratmeter och tack vare hållbarhetsfokuset har Nya Kronan certifieras enligt LEED Platinum.