Projekt
2 min lästid

Gamla hamnområdet blir till nytt bostadsområde

Inre Hamnen, Norrköping
19:e januari 2024, 14:26
Gamla hamnområdet blir till nytt bostadsområde
Visionsbild: Norrköpings kommun.
Christopher Blanck Christopher Blanck

Mitt i centrala Norrköping, bara några minuter från centralstationen, håller ett nytt bostadsområde på att resa sig. Det nya bostadsområdet byggs i det gamla hamnområdet i staden, vilket innebär att både kajer, gångstråk och nya vägar behöver byggas. Dessutom ska flera parker och förskolor anläggas i det nya området.

– I Inre hamnen ska vi skapa en härlig stadsmiljö med en blandning av bostäder, arbetsplatser och olika besöksmål som badplatser, en småbåtshamn och kanaler, säger Daniella Aman, projektledare på Norrköpings kommun.

Totalt ska närmare 3 000 bostäder byggas i Inre hamnen och i april är det dags för den första inflyttningen. Men redan under förra året hände något stort berättar Daniella Aman.

– Den 6 juli förra sommaren slogs grindarna upp och för första gången på 22 år släpptes allmänheten in i området där man nu kan promenera och strosa längs kajen och vattnet, säger hon.

Händelserikt 2024

I maj 2019 påbörjades markarbetena för den första etappen och i dagsläget tror man att hela området kan vara färdigställt år 2030.

– Bara under 2024 händer det massor. Dels den första inflyttningen, dels fortsätter arbetena med de andra bostäderna, flera delar i form av gator färdigställs, vi börjar titta på projektering för parkerna och så har vi en kajbyggnad som kommer börja byggas under året. Dessutom blir vi färdiga med ett parkeringshus under 2024, säger Daniella Aman.

Kajbyggnaden som ska resas kommer ansluta till Varvsparken och brofästet där berättar Daniella Aman.

– När man går över bron sedan är det den byggnaden man kommer se och på dess tak kommer man kunna sitta och titta ut över Norrköping, säger hon.