Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
År 2016 initierade Försvarsmakten ett nytt projekt för att etablera en ny ubåtskaj i Karlskrona. Peter Jonasson, projektledare på Fortifikationsverket, berättar att man då tittade på alternativa lösningar, placering och ekonomin för detta och att en upphandling för detta skedde under 2021 med tänkt byggstart 2022. Anbuden blev däremot för höga och upphandlingen fick avbrytas.
– Vi justerade förfrågningsunderlaget med målet att förbilliga konstruktionen och därefter kom det ut en ny upphandling under 2023. Den har vi fortsatt med och nu är vi inne i entreprenadskedet. Vi hade byggstart i september förra året och räknar med att vara klara under första kvartalet 2026, säger Peter Jonasson och fortsätter:
– Det nya ubåtssystemet kommer att levereras till Försvarets materielverk som sedan levererar det vidare till Försvarsmakten. Detta kommer ske under 2027 och 2028 så vi har god tid på oss att få förtöjningsplatserna klara till leveransen.
Vidare berättar Peter Jonasson att det nya ubåtssystemet kommer få bättre tekniska förutsättningar på den nya kajen jämfört med befintliga kajer.
– Det kan röra allting från storlek på ubåtarna till elkraftsbehovet när ubåten ligger förtöjd. Kajen och den pir vi bygger för de nya förtöjningsplatserna kommer att bli 85 meter lång och 10 meter bred. Den uppförs med stålspont och en krönbalk som fylls med krossmaterial som vi sedan gjuter en betongplatta på, säger han och tillägger:
– Den anläggningsbetong som används har 40 procent mindre co2-utsläpp jämfört med traditionell anläggningsbetong och stålet i sponten har i grunden låga co2-utsläppsvärden.
I projektet höjer man även kajytan för att den ska vara förberedd för framtida havsnivåhöjningar. Dessutom lutar kajen inåt för att man ska kunna ta hand om dagvattnet innan det släpps ut i dagvattennätet.
– Vi bygger även nya system för omhändertagandet av avloppsvatten från fartygen. Nu kör man med slamsugare på fartygen vilket innebär många transporter. Med det nya systemet kommer man kunna tömma det automatiskt när de förtöjer och putta ut det i det allmänna avloppsnätet. Vi skapar även ett bunkersystem för drivmedel och färskvatten för fartyg och ubåtar, säger Peter Jonasson.
Utöver att bygga den nya ubåtskajen pågår ett rotrenoveringsarbete av den befintliga kajytan som nått sin tekniska livslängd. Peter Jonasson berättar att detta har synkats ihop och att man använder samma entreprenör som vid byggandet av ubåtskajen.
– Det finns stora samordningsvinster med att genomföra projektet samtidigt med samma entreprenör. Står det stilla på ena sidan kan man flytta över och genomföra arbeten på den andra sidan, säger han.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB