Projekt
2 min lästid

Framnäsudden sätter stadsrekord i höjd

Loggen
21:a september 2023, 14:45
Framnäsudden sätter stadsrekord i höjd
Framnäsudden består av tre etapper. Idag är det första, mittersta huset färdigbyggt. Bildkälla: TM Konsult.
Emilia Granberg Emilia Granberg

Med närhet till både havet, hamnen och Örnsköldsviks centrum har fastighetsbolaget Indulogg och NCC byggt det nya kvarteret Framnäsudden. I det nya huset ryms 51 lägenheter där de boende får utsikt över havet, och med sina storlekar på 2-4 rum och kök mäter lägenheterna en storlek på cirka 50-100 kvadratmeter. Samtliga lägenheter har fått inglasade balkonger.

– Framnäsuddens första etapp är en ganska smäcker byggnad och med sin smala, höga form har vi skapat ett hus som passar bra in i området. Det känns väldigt kul att huset äntligen står klart, säger Stefan Sjöberg, delägare av Indulogg.

Hämtar inspiration från gammal fyr

Grundkonstruktionen för Framnäsudden består av en platsgjuten betongstomme med stålpelare i fasaden. Ytterväggarna har försetts med underhållsfria fasadskivor och när arkitekten ritade huset hämtades inspiration från Skags fyr – en av Sveriges äldsta fyrar. Det innebär att fasaden fått en svartvit färgsättning där ljust och mörkt ska skifta och träda fram olika beroende på årstid.

– När man bygger ett så här högt hus är det mycket bollning mellan projektets aktörer och det är väldigt viktigt att grunden dimensioneras för den höga höjden. Idag, när huset står klart, kan vi konstatera att allt gått bra och vi har haft en kunnig entreprenör med ett väl fungerande samarbete. Vi har precis som många andra haft problem med materielleveranser som inte kommit i tid men trots det har vi kunnat hålla vår tidsplan, berättar Stefan Sjöberg.

Ett hus av tre

Det 14 våningar höga huset är den första etappen av totalt tre nya fastigheter i samma område, och nu håller aktörerna på att starta upp etapp 2. Här ska 15 lägenheter byggas och även här får lägenheterna inglasade balkonger. De tre husen byggs i olika höjder och det första som nu står klart blir det högsta.