Projekt
2 min lästid

Dalbo centrum växer – nu står första etappen klar

Dalbo centrum, Växjö
15:e januari 2024, 17:08
Dalbo centrum växer – nu står första etappen klar
Första etappen i Dalbo centrum är ett bostadshus med livsmedelsbutik och apotek på bottenplan. Illustration: BV Arkitekter & ingenjörer.
Emilia Granberg Emilia Granberg

2027, när utbyggnaden av Dalbo centrum står klar, ska stadsdelen ha försetts med flera nya affärslokaler, parkeringsgarage och cirka 400 bostäder i olika bostadsformer. 2021 startades bygget av projektets första etapp och i somras stod projektet klart för inflytt.

I första etappen byggdes huskroppen upp av en betongstomme och huset har delvis byggts på en parkeringsplats. I byggnaden, från plan två till sju, har huset fått 155 hyreslägenheter och på bottenvåningen har det gjorts plats för ICA Supermarket och Apoteket Hjärtat.

Bakom bygget stod P&E Fastigheter med GBJ Bygg som totalentreprenör.

– Det här huset har vi byggt med ett rätt så traditionellt, kostnadseffektivt byggsätt. Vi är absolut nöjda med slutresultatet och det pryder sin plats där det står, säger Christian Ewert, platschef på GBJ Bygg.
Nära till centrum och grönska

Att de nya bostäderna byggts i Dalbo centrum innebär inte bara att de boende framöver kommer ha väldigt nära till service och handel, redan idag ska de boende smidigt kunna ta sig till Växjö city då detta enbart ligger 1,5 kilometer bort. Det finns också gott om grönska i närområdet, och vill man njuta av den fria luften från hemmet har bygget försetts med både innergård och balkonger.

Lägenheterna är fördelade på 1-4 rum och kök och enligt P&E Fastigheter har lägenheterna designats med hög standard.