Projekt
2 min lästid

Arenan får fler sittplatser – för att klara kraven

Påskbergsvallen, Varberg
12:e januari 2023, 09:50
Arenan får fler sittplatser – för att klara kraven
Närmare 2 000 nya sittplatser byggs på Påskbergsvallen. Illustration: Fredblad Arkitekter.
Christopher Blanck Christopher Blanck

Den allsvenska fotbollsklubben Varbergs BoIS spelar till vardags sina hemmamatcher på Påskbergsvallen, tidigare Varberg Energi Arena. Arenan, som invigdes redan 1925, har i dagsläget runt 1 100 sittplatser under tak, vilket är mindre än hälften av vad Svenska Fotbollsförbundet har som krav.

Men det blir det ändring på. Varbergs Fastighets AB har under de senaste månaderna byggt till och byggt om delar av arenan för att möta kraven.

– Kravet, som Svenska fotbollsförbundet har, är att det ska vara 3 000 sittplatser under tak. Tidigare har det varit runt 1 100 sittplatser på Påskbergsvallen så vi hade krav på oss att bygga till 1 900 platser, vilket vi gjort, säger Filip Sundvisson, konsult på Icenergy och projektledare på Varbergs Fastighets AB.

Enligt Filip Sundvisson ligger man enligt plan, trots att man stött på några problem med framför allt vädret.

– Vi har haft både tur och otur med vädret. Men en välplanerad och väl förberedd arbetsplats har gjort att arbetet flutit på, trots både snö och storm. Än så länge ligger vi i fas och det går väldigt bra, säger han.
Den nya läktaren byggs på den östra sidan av arenan och slutbesiktningen är satt till den 21 april.

Ny belysning över arenan

Utöver den nya läktaren så väntar även en stor förändring när det kommer till arenans belysning.

– Den nya belysningen är ett ganska stort projekt. Vi plockar ned åtta gamla halogenarmaturer och sätter upp fyra nya cylinderformade stolpar master med LED-armaturer, samt ny belysning uppe båda läktartaken, säger Filip Sundvisson.

Entreprenaden omfattar utöver de nya sittplatserna och belysningen nya toaletter, serveringsställen och disponibla utrymmen för ingående föreningar. De nya toaletterna kommer att ligga i anslutning till den nya läktaren.