Projekt
4 min lästid

100-åringens stora satsningar – hotell och vattenvärld

Liseberg
1:a september 2023, 11:11
100-åringens stora satsningar – hotell och vattenvärld
Visionbild över Oceana. Illustration: Liseberg/Quarry Fold Studio.
Christopher Blanck Christopher Blanck

I över 100 år har den stått där. I över 100 år ska den stå kvar. Nöjesparken Liseberg, som lockat miljontals besökare under åren, fortsätter att växa. Under hela året har parken firats med bland annat ett 30-tal konserter, danskvällar och fyra temakvällar.

– Den investering vi gör nu, på 2,5 miljarder, med Liseberg är den största i parkens historia. Nu ska vi ta Liseberg in i nästa århundrade, säger Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg, och fortsätter:

– Att vi fyller 100 år är naturligtvis jättestort. Det som är mest spännande är att vi arbetar med ett evigt behov. Vi finns till och fyller samma behov i dag som vi gjorde 1923 – även fast attraktionerna och platsen ser annorlunda ut.

Som en del i jubiléet har Lisebergs nya hotell invigts i samband med säsongsstarten och nästa vår ska den nya vattenvärlden Oceana invigas.

En vattenvärld med något för alla

Allting började redan 2013 när Liseberg köpte upp mark och en väg vid den södra parkeringen av nöjesparken. Efter mycket planerande, och genomförda studier, kom man till slut fram till att bygga vattenvärlden Oceana samt ett hotell för att driva fler besökare till Göteborg.

– Oceana består av en byggnad på närmare 14 000 kvm, där den blöta delen för gästerna blir runt 6 000 kvm. Här kommer det finnas någonting för människor i alla åldrar. Vi har fantastiska attraktioner, såväl stora som små. De stora attraktioner som egentligen ska vara utomhus, har vi inomhus. Sedan bygger vi en utomhusdel på cirka 4 000 kvm som vi utvecklar succesivt, säger Thomas Sjöstrand, VD för Lisebergs Jubileumsprojekt.

År 2020 skrev Liseberg kontrakt med NCC och byggarbetet kunde starta. Drygt tre och ett halvt år har gått, och enligt planen ska vattenvärlden öppna våren 2024.

– Det här är en unik produkt, en nöjespark fast med vatten. Vi räknar med att kunna driva en halv miljon besökare varje år hit för att bidra till turistnäringen i Göteborg, säger Thomas Sjöstrand.

Under sommaren och början av hösten har flera intensiva arbeten pågått berättar Thomas Sjöstrand.

– Bland annat har det sista av taket fixats, glasrutor monterats och så har monteringen av vattenattraktionerna genomförts succesivt. De ska vara klara i oktober, säger han.

Hotell med en annorlunda historia

Mellan Oceana och nöjesparken invigdes tidigare under våren hotellet Grand Curiosa. Ett hotell med över 450 rum och plats för cirka 1 800 gäster. Men det är inte vilket hotell som helst. Hotellet är nämligen uppbyggt med hjälp av en historia om en smugglarkung och hans fru.

– Frun som heter Agnes, har samlat på sig produkter från sin resa på Ostindiefararen genom Asien. Hotellet är fullt med prylar och kuriosa som hon tog med sig och från ett av planen kan man ta en rutschkana ned till lobbyn, säger Thomas Sjöstrand.

Hotellet öppnades upp i samband med säsongsstarten i april har sedan midsommar varit i full drift berättar Thomas Sjöstrand.

– Det har varit en bra start på den här hotellresan. Hotellet är viktigt utifrån aspekten att driva trafik till Göteborg och kassaflöde till Liseberg, säger han.

Framtidens Liseberg – längre säsong

I samband med att parken invigdes den 22 april öppnade även en ny attraktion – Luna i området Lunapark. Mårten Westlund beskriver området som ett steg mellan kaninlandet och de största attraktionerna, exempelvis Balder.

– Luna är världens snabbaste familje-boomerang och den har varit väldigt populär, säger han.

Framtiden för nöjesparkens kanske mest ikoniska attraktion, Flumeride, har varit en följetång under året. Attraktionen, som firar 50 år i år är i behov av renovering. Något som kan bli väldigt svårt menar Mårten Westlund.

– Materialmässigt börjar vi se horisonten för Flumeride. Ska den renoveras kommer i stort sett allting att behöva rustas upp. Vi tittar på att ersätta attraktionen med en helt ny Flumeride inom en femårsperiod, säger han.

Vidare planerar Liseberg för både Halloween och jul som är två stora högtider för nöjesparken. Julsäsongen som tidigare varit öppen till nyår förlängs till sjunde januari och Mårten Westlund berättar att man sakta men säkert går mot att förlänga säsongen.

– Inom en snar framtid kommer vi kunna ha någonting öppet i parken året om, säger han.

Liseberg har även tagit över driften av teatern som ligger inne på området och där planerar man för att kunna sätta upp en helt egen show, berättar Mårten Westlund avslutningsvis.