Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Att ljudnivåerna är ett problem för arbetsmiljön är sedan länge välkänt. Det finns många individer på dagens arbetsplatser, där öppna kontorslandskap blir allt vanligare, som har det jobbigt med vissa uppgifter. Det menar Fredrik Ljunggren, professor på Luleå tekniska universitet, som samtidigt lyfter fram traditionella lösningar som absorption i rummet som en viktig och bra lösning.
– Att ha mycket absorption i rummet, via taket, väggen och mjuka golvbeläggningar bidrar till att få ned den sammanlagda ljudnivån när flera ljudkällor är igång samtidigt. Även avskärmning i form av skärmskydd gör det möjligt att dela upp arbetsytorna och sätta upp barriärer mellan arbetsplatserna. De kan vara både fasta och mobila vilket gör det lätt att flytta runt beroende på hur verksamheten ändras på daglig- eller veckobasis, säger han och tillägger:
– Öppna kontorslandskap kan vara lockande för arbetsgivaren. Det spar både pengar, plats och tid. Men det som hamnar i den negativa vågskålen är att det inte passar för alla kontorsverksamheter. Det finns en potentiell konflikt när det kommer till ljudro för den enskilda arbetstagaren och det som kanske arbetsgivaren föredrar. Ytterligare en viktig egenskap kopplar till hur man tillgodoser eventuella krav på sekretess. Det är inte alltid lämpligt att omgivningen kan överhöra dina telefonsamtal.
När det kommer till ljudmiljön i det egna hemmet så får man oftast en hyfsad rumsakustik genom normal möblering i rummet berättar Fredrik Ljunggren. Däremot finns det utmaningar när det kommer till dedikerade för musik.
– Generellt sätt innehåller musik lägre frekvenser än vad exempelvis tal och tv gör. Använder man en basanläggning för musik kan man få problem med stående vågor där de låga frekvenserna studsar mellan väggarna. Det skapar i sin tur lokala ljudtrycksmax som kan vara ganska störande när man lyssnar på musik. Detta riskerar att uppstå om man exempelvis har hårda parallella väggar i betong, säger Fredrik Ljunggren och fortsätter:
– Ska man göra en inspelning i en sådan lokal och riggar mikrofonerna är det väldigt känsligt vart man ställer dem. Ställer man dem vid en maxpunkt kommer man få en överdriven produktion av basen och ställer man dem vid en minpunkt får man ingen bas alls.
Är det någon skillnad i hur man utformar akustiken för bostäder kontra kontor?
– När det kommer till ljudkällorna så är det enklare att kontrollera omgivningen i den egna bostaden. Även om man inte är själv hemma så är övriga ens familjemedlemmar och då kan det finnas ordningsregler om hur man uppför sig för att inte störa. Det är lättare att påverka den bilden än vad det är på ett kontor. I en hemmamiljö är det sällan samma bakgrundsbrus som uppstår på kontor ens existerar.
– Kopplat till ljudisolering, i väggarna mot grannen och ut mot gatan, så finns det tydliga regler på vilka nivåer som gäller när man bygger. Detta måste man vara noggrann med att uppfylla.
När det kommer till ljudmiljöer i skolor och förskolor påminner de en hel del om ett kontor med öppna landskap berättar Fredrik Ljunggren. Ljudnivåerna i skola och förskola är ett problem och det finns många som far illa av det menar han.
– Det är både ansträngande och tröttande att vara i en ljudmiljö där man upplever att nivån är för hög. Det påverkar resultatet för både lärare och elever där lärarna blir sämre och eleverna får det svårare att ta in informationen, säger Fredrik Ljunggren och avslutar:
– Ett tips som inte är kopplat till byggteknik eller rumsakustiken i sig är att ta hänsyn till andra människor. Man måste föregå med gott exempel och uppträder man på ett dämpat sätt och inte gör mer ljud ifrån sig än vad man behöver så bidrar man till en god miljö och det är något som löser en del av problemen. Men det är lättare sagt en gjort.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB