Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Den svenska skogsnäringen, där massa- och pappersindustrin är en viktig del, sysselsätter 140 000 människor över hela landet. Detta motsvarar drygt två procent av antalet sysselsatta i den svenska ekonomin. Nettoexportvärdet inom sektorn är nästan fyra gånger så stor som hela tillverkningsindustrins nettoexport. 2023 var exportvärdet för trä, massa, papper och viss förädling 184 miljarder kronor. Det då den svenska skogsnäringen odlar sin egen råvara, skördar och transporterar den själv och vidareförädlar den inom landet innan försäljning till primärt utlandet. Det mesta, cirka 80 procent av skogsnäringens produkter, går på export.
– När det kommer till långfibrigmassa, som alltid är barrvedsmassa, är Sverige en av de ledande nationerna i världen. Brasilien är den nation som är ledande när det kommer till kortfibrigmassa, som alltid är lövvedsmassa, säger Mats Nordlander, vd för SCA massa och containerboard och fortsätter:
– Tittar man på barrvedsmassa som kommer från Sverige, Finland och till viss del Kanada, så är den av en kvalité som kallas NBSK, Northern bleached softwood kraft.
Hur fortsätter vi vara en ledande nation?
– Vi har förutsättningarna för att fortsätta vara en ledande nation inom massatillverkningen men om vi vill kan vi fatta beslut som gör att vi inte är det. Både teknologiskt och kunskapsmässigt har vi allt som krävs, lika så när det kommer till råvaran. Men sätter vi för stora begränsningar när det kommer till nyttjandet av råvaran så kommer vi tappa position. När det kommer till teknologin så ser jag inte att vi kommer bli ifrånsprungna. Massa och pappersindustrin är otroligt viktig för nationalekonomin och nettoexportvärdet för massa- och papper är större än den samlade tillverkningsindustrin exklusive massa och papper.
Vid Östrands massafabrik, som invigdes 2019, med en kapacitet på 900 000 ton SCA Pure som är namnet på SCA:s NBSK massa. Vid full massaproduktion produceras 1,0 TWh grön el per år, dessutom stora mängder fjärrvärme. Satsningen, som innebar mer än en fördubbling av massproduktionen, är en av de största industriinvesteringarna i Sverige genom tiderna.
– Östrand byggde vi i stort sett nytt för att skapa en världsledande produktionsenhet för NBSK. Vi är väldigt nöjda med investeringen på åtta miljarder har varit en lönsam investering och vi tror väldigt mycket på framtiden och att vi har en väldigt bra position på marknaden, säger Mats Nordlander och fortsätter:
– Grön el skapas genom själva processen av massan. Vi tar hand om restkemikalier och ligninet och när man tillverkar NBSK-massan använder man en kemisk process för att lösa upp det som binder samman fibrerna och det går att omsätta till energi.
År 2023 invigdes SCA:s nya massafabrik i Ortviken som kommer att producera 300 000 ton CTMP per år i framtiden. Sedan dess har man fasat ut CTMP-produktionen från den tidigare anläggning på Östrand i Timrå där man nu enbart fokuserar på NBSK-massa.
– På Ortviken är det en mer närliggande investering och där är vi i upprampningsfasen fortfarande. Man kan räkna med att det tar två, tre år att rampa upp en fabrik av den här typen, och under resan förbättrar vi oss hela tiden, säger Mats Nordlander.
Båda anläggningarna tillhör de främsta i världen när det gäller kvalitet, kostnadseffektivitet och miljöprestanda.
– Vi har en stark tro på framtiden – dels för att vi som SCA, har ett enormt stort skogsbestånd som står bakom fabriken och vi tror att kampen i framtiden kommer att stå mellan dem som har råvara och de som inte har råvara. Vi tror att våra produkter har framtiden för sig, både ur ett klimat- och hygienperspektiv, säger Mats Nordlander.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB