Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Sverige är ett av de ledande länderna i världen när det kommer till export av papper och massa och innanför landets gränser finns det flera stora tillverkare av massa. En av dessa tillverkare är Södra Cell som har tre massabruk: i Värö, Mörrum och Mönsterås. Genom sina massabruk får Södra Cell en sammanlagd produktionskapacitet på 1,9 miljoner ton massa per år.
– Södras tre massabruk är nästan helt fossilfria och genererar ett stort energiöverskott. Denna biobaserade energi säljs bland annat som grön el och fjärrvärme. Som en del i Södras satsning på innovation och hållbarhet, strävar vi också efter att utveckla nya produkter baserade på förnybar virkesråvara, säger Annica Larsson Ahlstedt.
Under flera års tid har pappers- och massabranschen gjort stora framsteg när det kommer till hållbarhetsarbetet. Det är ett arbete som är en viktig del i Södras strategi och enligt Annica Larsson Ahlstedt har föreningen arbetat länge med att sänka utsläppen från bruk till vatten och luft. Vidare berättar hon att Södra anslutit sig till Science Based Targets initiative, med målet att minska CO2 utsläppen med 50 procent till år 2030.
– Det betyder att vi fortsätter prioritera vårt hållbarhetsarbete. Vi tittar exempelvis på hur och var vi kan byta ut kemikalier och hur vi kan elektrifiera våra egna fordon och transporter. När vi tittar på vår klimateffekt mäter vi hela värdekedjan – från skog till produkt hos kund. Med målet att ha så låga CO2-utsläpp som möjligt längs hela värdekedjan. En annan viktig del i vårt hållbarhetsarbete är att ta vara på hela trädet. Det innebär att vi innoverar för att hitta nya produkter men även att vi ständigt effektiviserar för att möjliggöra att fortsatt vara självförsörjande avseende el, värme och ånga samtidigt som vi kan ta ut nya strömmar, säger Annica Larsson Ahlstedt och fortsätter:
– Södra är en kooperation med familjeskogsägare. Att lämna vidare skogen till nästa generation kräver kunskap, eftertanke och nyfikenhet. Vi är drivande för en rikare biologisk mångfald för framtida generationer. Det innebär att medlemmarna avsätter skogar med högst naturvärden för naturvård och vi arbetar hela tiden för att utveckla får miljöhänsyn. Vi verkar också för att för att familjeskogsbrukens naturvårdsarbete ska öka skogsgårdens lönsamhet.
Bomull och fossilbaserade fibrer har under lång tid dominerat textilbranschen runt om i världen. Men de senaste åren har träbaserad massa börjat öka till tillverkningen av exempelvis kläder. Enligt Åsa Degerman, Chef OnceMore® på Södra Innovation, så finns det flera fördelar med att välja massa från förnybart trä i tillverkandet av kläder och andra textiler jämfört med bomullsplantan och fossilbaserat material.
– År 2019 lanserades OnceMore® av Södra som sedan dess vuxit till att bli världens första storskaliga process för återvinning av blandade textilier och en ledande kraft inom utvecklingen av next-gen material. Genom att använda sin patenterade textilmassa, tillverkad av förnybart trä och textilavfall, kan OnceMore producera råmaterial till fibrer och textilier, vilket erbjuder en av flera lösningar på det globala problemet med textilavfall, säger hon och fortsätter:
– OnceMore®-processen är en innovativ och hållbar metod för att återvinna textilier och producera nya material, såsom viskos och lyocell, vilket bidrar till en mer cirkulär ekonomi och minskad miljöpåverkan.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB