Premium
4 min lästid

4 frågor – experten om automationens fördelar

30:e december 2024, 13:00
Daniel Boqvist, affärsverksamhetschef på Automation Region. Bild: Anna Sandberg
Daniel Boqvist, affärsverksamhetschef på Automation Region. Bild: Anna Sandberg
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Automationslösningar är idag ett brett begrepp som innefattar allt från traditionella styrsystem till maskininlärning och autonoma agenter. För industrin, som har lång erfarenhet av automation, innebär det att automationslösningar har flyttat in i fler arbetsuppgifter som tidigare ansågs vara omöjliga att automatisera. Vi har ställt några frågor till Daniel Boqvist, affärsverksamhetschef på medlemsorganisationen Automation Region, om automationens utveckling i branschen.

Hur kan företag stärka sin lönsamhet med smarta automationslösningar?

– Smarta automationslösningar som är anpassade och väl integrerade i företagets behov kan bidra till ökad lönsamhet och konkurrenskraft både direkt och indirekt. Automationslösningar minskar behovet av manuell arbetskraft och att processer ofta kan utföras mer effektivt vilket leder till lägre arbetskostnader och ökad produktivitet. Automatiserade processer säkerställer även en jämn kvalitet, vilket minskar defekter och reklamationer. Det ger i sin tur både kostnadsbesparingar och en ökad kundnöjdhet, svarar Daniel Boqvist och tillägger:

– Företag som investerar i smarta automationslösningar kan differentiera sig från konkurrenterna genom att erbjuda snabbare leveranser, högre kvalitet och bättre kundservice. Genom att automatisera tunga och repetitiva uppgifter kan man också förbättra arbetsmiljön för sina anställda.

Hur ser det ut med AI och digitalisering inom industribranschen?

– Investeringar i ny industriell teknologi ökar och börjar tillämpas i högre utsträckning inom industrin. Trösklar i form av kostnader och expertkunskap har minskat snabbt och det finns idag många färdiga plug-and-play lösningar som kan appliceras på den redan befintliga maskinparken. Det ger snabb effekt utan att man behöver kasta ut det som fungerar. Samtidigt är den digitala mognaden ojämnt fördelad och lite av en paradox, svarar Daniel Boqvist och förklarar:

– Jag hör ofta generaliserande uttryck som att ”mindre företag har svårare än större företag att ta till sig ny teknologi”. Men jag delar inte den bilden. Mindre företag, särskilt nystartade företag, har ju möjlighet att hoppa över flera utvecklingssteg och gå direkt på ny teknologi.
Daniel Boqvist menar att tillgången till teknologi inte är problemet idag, utan snarare förståelse för och modet och viljan att ta till sig ny teknologi.

– Samverkan i ett system av många olika aktörer, som även inkluderar konkurrenter, är avgörande och det ställer krav på förmåga till systemtänkande och att förstå sin del i ett större sammanhang. Sverige är för litet för att vara ledande i utvecklingen av tex AI men vi har kapacitet och förmåga att vara ledande i tillämpning av AI. Men då behöver vi samla landets olika styrkeområden och göra dem till nationella resurser, säger han.

Vilka automationslösningar trendar just nu? 

– Egentligen skulle man kunna säga att alla teknologier som man länge pratat om som ”framtidens industri” trendar genom att de nu börjar användas i stor skala. Det väsentliga nu och framåt är hur man bygger ihop de olika produkterna och applikationerna. En Co-bot till exempel är en spännande produkt, men det är först när man kopplar på tex IoT, cloud/edge, vision-system, maskininlärning eller autonoma AI-agenter som Co-boten blir något mer än en programmerad maskin. AI-agenter kan vara det stora steget för att en operatör ska kunna samarbeta med AI mer integrerat.

Daniel Boqvist nämner också små språkmodeller (SLM) som något revolutionerat och möjliggjort kraftiga AI-beräkningar direkt på enheter som sensorer och robotar.

Kan du berätta om några intressanta automationsprojekt som pågår just nu?

– Automation Region driver flera spännande projekt som syftar till att stärka svensk industri genom AI och digitalisering. Bland annat driver vi två projekt utifrån vår nod i Silicon Valley med målet att öppna dörrar till globala möjligheter och stärka Sveriges position som en ledande AI-nation. Genom att skapa starka transatlantiska band kan svenska företag få tillgång till nya marknader och teknologier vilket stärker deras konkurrenskraft, svarar Daniel Boqvist och tillägger:

– Vi har också ett samarbete med Linköpings universitet, Norrköping Science Park, Region Örebro, Region Östergötland, Region Sörmland och Region Västmanland som heter Visual Lift. Här vill vi stärka små och medelstora industriella företag genom att ge dem tillgång till och testa teknik inom digital visualisering. Det ger potential att förenkla för kommunikation kring produkter, samt effektivisera produktionssystem och leveranssäkerhet.

#automation region
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0