Bostad
2 min lästid

Forskaren: Så kan vi bygga en miljon bostäder

10:e oktober 2023, 13:30
Forskaren: Så kan vi bygga en miljon bostäder
Alexander Ståhle. Bildkälla: Talarforum.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Ståhle betonade vikten av att förstå de komplexa drivkrafterna bakom bostadsbyggandet och hur vi kan bygga en miljon nya bostäder för att möta efterfrågan på bostäder i landet.

I Stockholm finns målet att bygga 140 000 bostäder till 2030. vilket fastslogs 2010, som Alexander Ståhle var med och tog fram.

– Det finns en vilja och förmåga att bygga, men samtidigt måste det finnas en balans mellan de olika intressen som påverkar bostadsbyggande, sa Alexander Ståhle.

Han betonade även hur viktigt det är att bygga bostäder nära stadsregioner och kollektivtrafiknätet. Han tog upp exempel som Barkarbystaden och framhöll fördelarna med att placera bostäder nära parker, vatten och serviceinfrastruktur.

– Frihet att utforma och bygga är viktigt, men det finns formella och fysiska begränsningar som måste beaktas En god analys och en väl genomtänkt strategi är nyckeln till att möta Sveriges bostadsbehov framöver, sa han.

För att kunna bygga de 1 000 000 bostäderna det finns potential för krävs följande, enligt Alexander Ståhle.

  • Förtätning av industriområden
  • Omvandling från vägar till gator
  • Förtätning av stadskärnor
  • Förtätning av förorter
  • Förtätning av villaområden
  • Förtätning av grönytor.

Att i dessa tider tala om bostadsbyggande kan tyckas märkligt då lågkonjunktur satt stopp för många projekt. Men Alexander Ståhle har ett annat perspektiv:

– Det är sant att många projekt har stannat upp. Nu finns chansen att stanna upp och planera ordentligt. Det var så himla hysteriskt och ett jäkla tryck när konjunkturen var “sky high” för några år sedan. Nu kan fastighetsutvecklare få tid, och den här tiden kan vara bra. Och det kommer att vända någon gång. Det handlar om att ha en bra analys och en bra strategi redo då, avslutade han.

#bostadsbyggande #combify #spacescape #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0