Oklassificerad
27:e mars 20153 min lästid

Umeåprojekt vann Energidépriset

27:e mars 20153 min lästid
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I konkurrens med 24 andra bidrag står det nu klart att Hållbara Ålidhem vinner Energidépriset 2015. Priset uppmuntrar och belyser innovativa lösningar och överlämnades av energiminister Ibrahim Baylan under Hållbarhetsdagarna 26–27 mars.

Priset delas ut för att uppmuntra och belysa innovativa lösningar och goda exempel när det gäller resurseffektivitet och i synnerhet energieffektivisering. Bidragen bedöms utifrån tre kriterier: Innovationshöjd, hållbarhet och förutsättning för spridning.

De nominerade bidragen bedömdes av en jury bestående av Maria Wetterstrand, före detta språkrör för Miljöpartiet, Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting, Ola Alterå vd på Sustainable Innovation, Nina Ekelund programdirektör för Hagainitiativet och Markus Robèrt forskare på KTH, institutionen för hållbar utveckling och miljövetenskap.

Hållbara Ålidhem
Startskottet för Hållbara Ålidhem var i grunden en omfattande brand som drabbade Umeå och Ålidhem julen 2008. Ingen människa skadades men 200 Umeåbor förlorade sina hem. Bostaden valde då – i samarbete med Umeå kommun, Umeå universitet och Umeå Energi – att fokusera på ett nytt, hållbart projekt.

Hållbara Ålidhem är ett unikt pilotprojekt för hållbar stadsutveckling som bland annat innebär sociala, tekniska, miljömässiga och ekonomiska förändringar. Den övergripande målsättningen för projektet, som nu är inne i slutfasen, har varit att minska energianvändningen i området, skapa trivsammare och tryggare miljö och omvandla Ålidhem till den hållbara stadsdelen.
 
– Vi är jättestolta över att ha fått ytterligare uppmärksamhet för de hållbarhetssatsningar vi gjort. Extra roligt är det att det här priset inte bara uppmärksammar de energieffektiviseringar vi gjort, utan även tar hänsyn till ekonomisk och social hållbarhet, säger Bostadens vd, Ann-Sofi Tapani.

Motiveringen till Energidépriset 2015:
“Hållbara Ålidhem i Umeå nomineras för att konkret och ambitiöst visa vägen för energieffektiv upprustning av miljonprogrammen, en stor och högaktuell utmaning. Det är ett väl genomtänkt initiativ som inkluderar ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.”

Fakta – Hållbara Ålidhem

  • Renovering av 405 lägenheter som lett till 35 procent minskad energianvändning.
  • Nybyggnation av 137 lägenheter på nya Geografigränd, den första upphandlingen med ett uttalat krav på en energianvändning på maximalt 65 kWh/kvm/år jämfört med Boverkets dåvarande norm på 130 kWh/kvm/år.
  • Bygget av norra Sveriges största solcellsanläggning som beräknas producera cirka 350 000 kWh per år vilket motsvarar 40 procent av områdets fastighetsel.
  • Bygget av en vinterträdgård som under den ljusa perioden får all strömförsörjning via solceller.
  • Nya tvättmaskiner som är uppkopplade mot fjärrvärmesystemet.
  • En lägenhetsdisplay, Echolog, som visar förbrukningen av el samt, varmt- och kallt vatten har installerats i lägenheterna.
  • Bred förankring och dialog med de boende för delaktighet och medskapande.
#energieffektivisering #hållbara ålidhem #hållbart byggande #umeå
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0