Oklassificerad
2 min lästid

Miljonbesparingar för Kiruna Kommun

6:e oktober 2014, 09:12
Miljonbesparingar för Kiruna Kommun
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Kiruna kommun och de kommunala bolagen Kirunabostäder och Kiruna Näringsfastigheter har minskat energiförbrukningen med 22 procent tack vare energieffektiviseringar. Effektiviseringarna för hela projektet motsvarar besparingar på över tio miljoner kronor per år. Utrustningen i fastigheterna är nu också uppkopplad mot internet.

Energieffektiviseringen omfattar fastigheter som skolor, dagis, sametinget, sporthallar, kontor och bostäder, totalt cirka 230 000 kvadratmeter. Projektet som avslutas i december i år och inleddes 2009 är ett EPC-projekt (Energy Performance Contracting) vilket innebär att Schneider Electric garanterar att hela investeringen på 115 miljoner kronor kommer att återbetalas via energibesparingar. Redan nu har energiförbrukningen sänkts med 22 procent. Hela projektet motsvarar tio miljoner kronor per år i besparingar och innebär att investeringen kommer att vara återbetald inom elva år.

– Resultatet har överträffat våra förväntningar. Vi har lyckats sänka vår energiförbrukning med 22 procent och därmed också våra koldioxidutsläpp och våra el- och underhållskostnader genom en effektivare anläggning, säger Robert Edlert, projektledare på Kirunabostäder.

– Vi är glada över att ha kunnat hjälpa Kiruna kommun med så här stora besparingar. En omfattande del av arbetet, framförallt för bostäderna, har också varit att koppla upp utrustningen i fastigheterna via internet. Nu är det möjligt för driftpersonalen att i realtid övervaka och styra inomhusklimatet genom ett centralt driftsystem via telefonen, datorn eller läsplattan, säger Lars Broman, projektledare på Schneider Electric.

 

 

#energieffektiviseringar #kiruna kommun
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0