Reportage
2 min lästid

Nya hyresrätter intill miljonprogram i Varberg

19:e februari 2019, 08:21
Nya hyresrätter intill miljonprogram i Varberg
Illustration: Wec360.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Med runt 25 sökande på varje av de första två husens 32 lägenheter bevisar det trycket på Varbergs bostadsmarknad. Till 2021 kommer det att stå sammanlagt 224 lägenheter färdiga och med en stor insats på grannsamverkan.

Nu har bygget med 224 nya lägenheter i elva huskroppar kommit igång i Varberg. I Västra Sörse sker den sista inflyttningen i januari 2021 när alla de sex etapper är klara, beläget drygt en kvart från stadskärnan och havsnära intill ett gammalt miljonprogram.
– Det finns en oro i området över att det kan bli en för stor kontrast mellan det gamla och nya området. Att det fortfarande ska vara ett Sörse har det lagts stor omtanke kring och vi har varit försiktiga i kulörerna vi använder. Det är en balansgång att bygga modernt och samtidigt inte göra för stora skillnader, säger Lina Hjalmarsson, projektledare från Varbergs Bostad.

“Nästan som att bygga i stadsmiljö”

Med tio till tolv års lång bostadskö är Varberg i akut behov av hyresrätter. Nyligen avslutades anmälningen på de två första husen, som tillsammans har 32 tillgängliga hyresrätter. Där fick Varbergs Bostad drygt 25 sökande för varje lägenhet i genomsnitt.
Lina Hjalmarsson berättar att det sker mycket arbete på liten yta, vilket ställer stort krav på samordningen.
– Det är nästan som att bygga i stadsmiljö, det är inte vanligt att det är så tight att bygga i Varberg. Det är många samordningsfrågor som uppstår och samtidigt så använder de befintliga boende vägen här.

Utemiljö för att få gemenskap

Det byggs även ett parkeringsgarage under mark och växthus mellan byggnaderna som kommer att lysa upp omgivningen på kvällen. Just utemiljön är något de har satsat extra mycket på för att få en gemenskap mellan de nyinflyttade och de boende i miljonprogrammen.
– Det är ett stort jobb att få ihop hela området rent socialt så det inte blir segregerat i två delar i samma område och det gör vi genom grannsamverkan. Det är viktigt för oss att ha nöjda hyresgäster, så utemiljön satsar vi mycket på och vill att alla ska få ta del av.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

#hyresrätter #varberg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0