Reportage
2 min lästid

Nybygge en del av Karlstads stadsutveckling

11:e februari 2019, 16:31
Nybygge en del av Karlstads stadsutveckling
Foto: Joakim Otternäs.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I en del av Karlstad kommuns satsning av stadsutveckling bygger nu Peab ett nytt kvarter i ett sjönära läge.
– Blir ett nytt centrum om tio år, säger Joakim Otternäs, projektledare på Peab Bostad AB.

I ett stort exploateringsområde strax utanför Karlstads centrum utvecklas en ny stadsdel. Peab står för bygget av 225 lägenheter fördelat på sju trapphus, där den största betoningen ligger på tre rum och kök med 97 stycken lägenheter, följt av ett rum och kök med 61.
Det är i linje med Karlstads stadsutveckling genom ”Livskvalitet 100 000”, som anspelar på kommunens mål med både invånarantal och nivå på standard.
– Det finns fortfarande en del obebyggd mark här, så man binder samman staden och bygger ihop de områden som tidigare inte varit bebyggda. Det är ett väldigt spännande projekt, väldigt centralt och charmigt intill inloppet till inre hamn och med utsikt över Vänern, säger Joakim Otternäs från Peab.

Byggs med molnbaserad teknik

Bygget sker i två etapper där den sista spiken hamras in under det första kvartalet 2020. Det byggs bland annat med den senaste tekniken genom molnbaserat taggsystem för entréer, garage och tvättstugor, samt en energisatsning genom fjärrvärme. Den fjärde och sista säljstarten var i april och Peab kommer att ha en lokal i fastigheten under byggets gång för de framtida boenden.
– Vi kommer att ha en bobutik för kunder där vi kan ha tillvalsmöten och skapa en uppfattning om finish och material i lägenheten. Det är en bra möjlighet för kunden att få se hur det ser ut redan innan, det är en jättefördel att ta emot dem på det viset under projektet. Bobutiken kommer fungera som mötesplats även för andra projekt i framtiden. Det är Peab Bostad som utvecklat och Peab Sverige som bygger, ja, Peab hela vägen rakt igenom. Det är jag väldigt stolt över.

Blir en del av stadskärnan i framtiden

Joakim Otternäs spår att projektet är en början till att området blir en blomstrande del av Karlstads stadskärna.
– Tonvikten i den här delen av staden har tidigare varit kontor och parkeringsytor, men i framtiden tror jag att bostäder kommer att dominera och att handeln sen följer efter. Så det kommer att bli en förlängning, eller rent av ett nytt centrum om tio år. En helt ny stadsdel som sådant, avslutar han.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

#karlstad #peab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0