Reportage
2 min lästid

Storsatsning på Galleriakvarter i Uppsala

21:a februari 2019, 06:30
Storsatsning på Galleriakvarter i Uppsala
Illustration: BAU
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Forumgallerian i Uppsala rustas upp med bland annat nya kontor på en total yta om cirka 5000 kvadratmeter. Dessutom har det byggts hyreslägenheter och planeras för aktivitetsbaserade kontor inuti gallerian.
– Möjligheten att jobba i livlig galleriamiljö eller mer avskilt ger en fin kontrast, säger Eva Troell.

Forumgallerian, eller Forumkvarteret som det också kallas, är fyra hopbyggda huskroppar med en galleriadel i mitten. Galleriadelen är från 1990-talet och Eva Troell, markandsområdeschef från Atrium Ljungberg, berättar att de vill skapa ett innerstadskvarter.
– Det är en helt annan galleria än för ett år sen. Vi har skapat ett tydligare huvudstråk genom gallerian, byggt om entréerna och butiksfasaderna, där alla butiker får sitt eget utseende. I taket hänger också ett konstverk av tusentals metallkulor som snart ska belysas, säger hon.

Plan två, där det tidigare var butiker, blir istället en ny hemvist för företag i form av flexibla kontor i direkt anslutning till huvudstråket.
– Just att ha möjligheten att sitta och jobba i en livlig galleriamiljö eller mer avskilt ger en fin kontrast.

Risk för störningar under alla dygnets timmar

Men att bygga ett kvarter med tre olika syften har inneburit en del utmaningar. Atrium Ljungberg inledde projektet 2015 med att bygga nya hyreslägenheter för att därefter gå vidare med att bygga kontor och nu, sen början av 2017, renovera gallerian. Under hela processen har verksamheter varit igång, människor bor i hyresrätterna och jobbar i affärer och kontor, parallellt med byggnadsarbetet. Detta dessutom i en gammal byggnad, där de äldsta delarna byggdes under första delen av 1900-talet, med ritningar som ibland inte är helt korrekta.
– Människor sover på natten, och företag och kontor är öppet på dagtid. Så för att kunna utföra ljudligare arbeten har det behövts trixas mycket och då är det viktigt att ha en ständig dialog med hyresgästerna. Det har varit en hel del problemlösning och många spännande utmaningar.

”Fin mix av kontor, handel och bostäder”

När allt står klart till 2020 tillför det mycket till ett Uppsala där det är stor efterfrågan på både hyresrätter och kontor.
– Det här är ett kvarter med en väldigt fin mix av kontor, handel och bostäder. Jag är väldigt stolt över att vi på Atrium Ljungberg tar ansvar för att utveckla fastigheter i Uppsala och gör det dessutom helhjärtat, avslutar Eva Troell.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

#galleria #uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0