Reportage
2 min lästid

Ny mångfacetterad hälsocentral byggs

22:a februari 2019, 06:00
Ny mångfacetterad hälsocentral byggs
Bildkälla: Landstinget i Kalmar län.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Emmabodas Hälsocentral från sextiotalet var uttjänt och hade stora problem med fukt. Istället för att renovera byggdes en ny, större och modern hälsocentral som kommer att rymma tandvård och flera andra verksamheter.

Idag är hälsocentral, tandvård, barnavård, mödravård och rehab utspridda i olika delar av Emmaboda. Men i och med att den gamla hälsocentralen, som byggdes på sextiotalet, ansågs vara i för dåligt skick så byggdes en ny för att samla alla verksamheter under ett tak.
– Hälsocentralen behövde fler kvadratmeter. Vårt första fokus var att få en byggnad där alla verksamheter samlades, men den befintliga centralen var i för dåligt skick med mycket fuktproblem och så skulle den inte ha fått in alla verksamheter vi ville, säger Anna Holmström, byggprojektledare från Landstinget i Kalmar.

”Aldrig varit med om att bygga så tjocka väggar”

Till en kostnad av 116 miljoner kronor startades byggnationen i maj 2017 och slutbesiktningen skedde i januari 2019. Solceller på taket och en tät byggnation bidrar till att fastighetens specifika energianvändning beräknas till 46 kilowattimmar per kvadratmeter och år.
– På grund av landstingets energipolicy så är det en tät byggnad, med höga krav på både lufttäthet och energiförbrukning mer än vad lagkraven säger. Väggarna är nästan 60 cm tjocka och jag har aldrig varit med om att bygga med så tjocka väggar som i det här projektet.
– Det är få som har fått vara med under hela resan, men projekteringen känns väl genomarbetad. Grundtanken är att det ska vara så lite installationer mellan väggarna som möjligt för att kunna göra rummen större eller mindre för att anpassa i framtiden. Det ska vara ett friskt hus, folk måste må bra där.

Ett stort lyft för Emmaboda

Bygget sker intill den befintliga Hälsocentralen, som jämnas med marken och ersätts med parkeringsplatser. Anna Holmström berättar att det var viktigt att bygga ett hus för alla verksamheter och tror att det kommer ha en stor påverkan för samhället.
– Jag tror att det är positivt att samla alla verksamheter, det gör att alla får gemensamma ytor som de kan nyttja. För de som bor i Emmaboda blir det betydligt fräschare lokaler så att man kan utföra vården bättre. Rummen blir mer anpassade för ändamålet, med bättre vårdservice i modern standard och en bättre arbetsmiljö för personal.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

#emmaboda #hälsocentral #kalmar
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0