Reportage
2 min lästid

Vänersborg får tillskott av förskoleplatser

13:e februari 2019, 08:18
Vänersborg får tillskott av förskoleplatser
Foto: Contekton Arkitekter.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Vänersborgs kommun har ett stort behov av förskoleplatser. Därför byggs just nu Belfragegatans förskola, som blir en av många som planeras för de kommande åren.

Belfragegatans förskola, med sina drygt 1500 kvadratmeter fördelat över sex avdelningar, är Vänersborgs kommun senaste tillskott av förskolor.
Efter en överklagan av kringboende, som fick avslag hos Länsstyrelsen, fick de klartecken mot slutet av 2017.
– Vi är väldigt nöjda med bygget kommer igång, för behovet finns ju. Tittar man kommunen överlag de kommande åren så ser man ett väldigt stort behov av förskoleplatser och vanliga skolplatser. Det finns planer på att bygga fler i liknande karaktär, säger Andreas Engelin, Vänersborgs kommun.

Vad beror behovet på?
– Jag vet inte varför det växer, men befolkningen ökar här. Det har skett en större inflyttning och en del nyanlända familjer har kommit hit. Det är egentligen inget unikt för Vänersborg.

”Utemiljön väldigt påkostad”

Förskolan kommer att stå klart i mars 2019 och har då plats med 120 barn och Andreas Engelin berättar att det byggs med en funkiskänsla till en investering av 45 miljoner kronor. En solcellsanläggning installeras för att producera 25 000 kilowattimmar per år, som är en av de moment där totalentreprenören MVB Astor Bygg lagt mycket kraft.
Peter Lundgren, som är arbetschef på bolaget, berättar att projektet hade sina utmaningar.
– Det är en stor tomt som ligger i en sänka. Tänk dig att det är en stor gräsyta men med en lågpunkt i mitten. Då behöver vi höja den markprofilen och då gjort ett öppet vattendrag där barnen ska kunna se regnvatten i ett kretslopp. Det är inte för djup så att de riskerar att ramla i, men det ska byggas broar i landskapet och även pulkabacke och odlingsytor. Just utemiljön är väldigt påkostad, säger han.

Han hyllar Vänersborgs kommun stort för arbetet och menar att de har gjort arbetet smidigare att genomföra.
– Kommunen har i detta fall valt ut en extremt duktig grupp redan från början från stunden de började skissa på projektet. Det har gjort allt väldigt mycket enklare för oss i jämförelse med hur det kan bli med andra projekt. Förprojekteringen är professionellt gjord och konsulterna man använt är av toppklass inom sina områden. Vår uppgift blir att förfina handlingarna och leverera projektet till bästa kvalitet i rätt tid och det är en spännande resa, avslutar Peter Lundgren.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

#förskola #vänersborg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0