Reportage
2 min lästid

Ny konceptförskola i ett växande Järfälla

13:e februari 2019, 08:18
Ny konceptförskola i ett växande Järfälla
Foto: Claes Gustavsson.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Järfälla kommun räknar med en befolkningsökning på 40 000 invånare till 2030. Därför ökar nu antalet förskolor och skolor i hela kommunen – där Fyrspannsvägens förskola är en av dem.

Genom bland annat nybyggda Barkabystaden växer Järfälla kommun. Dagens befolkning på omkring 76 000 personer beräknas att öka till nästan 116 000 till 2030 och därför är behovet av förskolor och skolor stort.
Fyrspannsvägens förskola står på platsen där en tidigare förskola delvis brann ner och de sex avdelningarna över 900 kvadratmeter byggs enligt Järfälla kommuns eget koncept.
– Det är mycket glas och mycket ljusinsläpp enligt våran konceptförskola där vi har haft en projektgrupp som tänkt till noga hur det ska vara. Barnen är det värdefullaste vi har, så det har varit många som har varit med och påverkat besluten, allt från arkitekter och pedagoger till barnen själva, säger Claes Gustavsson från Järfälla kommun.

Ett 20-tal förskolor byggs enligt samma koncept

Byggandet av Fyrspannvägens förskola stod klar i juni 2018 och för runt 50 miljoner kronor byggdes förskolan bland annat enligt miljöbyggnad silver.
I kommunen är det ett 20-tal förskolor som ligger i planeringsstadiet under samma koncept, berättar Claes Gustavsson. Konceptet kallas Treklövern, där namnet anspelar på att tre grupper har varsin hemvist kring gemensamma ytor. Utformningen har en stark kreativitetsprofil där bland annat våtverkstad och ateljé byggs i varje del. Dessutom byggs tillagningskök med fönster och öppenhet för att barnen ska kunna se arbetet i köket.
– Det här projektet är ett som har gått väldigt bra, det har inte varit något som direkt varit alarmerande. Detta till största del tack vare engagerade, kompetenta medverkande och entreprenörer.
– Framöver kommer vi att fortsätta bygga om, och nya, skolor och förskolor som täcker behovet.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

#barkaby #förskola #järfälla #järfälla kommun #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0