Reportage
2 min lästid

Nya radhus på gammal idrottsplats

6:e februari 2019, 08:21
Nya radhus på gammal idrottsplats
”Höganäs är lite av en stenort”, säger Per Sandberg om tegelfasaderna. Bildkälla: GBJ Bygg.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Centrum, stranden och hamnen – inom några hundra meter. Det läget får de framtida boenden i de 21 nya radhusen med namnet Folkparken i Skåneorten Höganäs. 

GBJ Byggs 21 stycken radhus på 114 kvadratmeter vardera börjar ta form i Höganäs kommun i Skåne. Samtliga är på två plan, som knyts ihop med trappor från ATAB-trappan, och fördelat på fem huskroppar.
Marken var tidigare hem för en gammal idrottsplats, där det nu sker en stor exploatering med närhet till Höganäs centrum, stranden och hamnen.
– Höganäs är en liten stad och det byggs förhållandevis ganska mycket. Det byggs mycket centralt, så jag tror att det kommer ha en stor inverkan för människorna här. Tänket är rätt så framåt i den här kommunen, säger Per Sandberg, projektutvecklare hos GBJ Bygg.

”Vi jobbar hellre med beprövade metoder”

Grundläggningen på den gamla idrottsplatsen innebar inledningsvis stora problem, vilket slutade med oplanerad pålning och större kostnader.
– Hela Höganäs står, och lite där som staden har sin historia, på mycket lergods. Marken är lite oberäknelig, man stöter ofta på skikt som inte är så bra att bygga på. Men efter lite diskussioner med kommunen fick vi lite hjälp, men en liten merkostnad blev det och vi tappade en hel del tid.

Radhusen är av en typ som företaget byggt förut, fast i trä. Detta är av betong med en tegelfasad och Per Sandberg berättar att de gärna återanvänder idéer från tidigare byggen för att sedan nyttja kunskaperna till att utveckla idéerna vidare.
– Vi jobbar hellre med beprövade metoder som vi utvecklar i små steg än att göra något revolutionärt. Det är första gången vi gör ett sånt här hus i betong, men Höganäs är lite mer av en stenort. Så det här är en byggnad som kommer att stå sig i många, många år.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

#höganäs #nyproduktion #radhus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0