Reportage
2 min lästid

Seniorbostäder - med "Rivieranklimat"

6:e februari 2019, 13:17
Seniorbostäder - med
En typisk oas från Bovieran-konceptet. Foto: Bovieran.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Borgholm är näst på tur att få ett Bovieranhus. Seniorboendekonceptet bygger på att de över 55 år ska få leva självständigt – med en utomlandsinspirerad oas som central punkt för det U-formade huset.

Bovieran är ett koncept med seniorer som målgrupp och som sedan första bygget i Partille 2009 dykt upp på flera orter över hela Sverige.
Mot slutet av året är det inflyttning för bostadsrättsföreningen Borgholm, som ligger på Ölandsstaden med samma namn. Byggnaden är U-formad för att de 54 lägenheterna, på antingen två eller tre rum och kök och mellan 64 till 87 kvadratmeter stora, ska släppa in ljus till innergården – en 1600 kvadratmeter stor oas.

Bovieran tar inspiration från franska Rivieran

Malin Haag, marknadsansvarig hos Bovieran, beskriver oasen som en ”botanisk trädgård fast med tak” med sina växter och träd, en bro och damm, effektfull ljussättning, sittgrupper och parasol. Inspirationen är hämtad från den franska Rivieran, där klimatet ska likna det i Nice eller Cannes.
– Göran Mellberg, som startade idén, jobbade på Medical Center på Sahlgrenska 1989. Då kunde man se hur äldre människor rehabiliterades bäst och det var då utomlands som var det bästa. Då uppkom tanken med ”hur vill jag bo i Sverige som äldre?” och hur man skulle kunna förverkliga det. Därifrån kom konceptet om ett äldreboende med en central oas fram, berättar hon.

Stor stolthet över konceptet

Bovieranhuset ligger centralt i Borgholm, med närhet till stan, vatten och natur.
Seniorboendet, som riktar sig mot de över 55 år, erbjuder ingen reception eller några äldreanpassade tjänster, det är istället upp till föreningen ifall det önskas. Det Bovieran erbjuder är en konstruktion som uppmuntrar till dagliga möten och skapar trygghet, och Malin Haag upplever att det har uppskattats av de äldre som bor inom konceptet.
– När vi har besökt de som bor i ett Bovieranhus så ser man i deras ögon hur glada de är över sitt boende. Det gör mig stolt när man tar dem i hand och de säger ”tack, vi trivs”. När man får bevis på Bovierans betydelse för dem, då får man nästan tårar i ögonen.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

#bovieran #kalmar #rivieran
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0