Reportage
2 min lästid

Förskola inspirerad av Italiensk pedagogik

31:a januari 2019, 09:29
Förskola inspirerad av Italiensk pedagogik
Foto: Helena Nyholm.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Nya förskolor behövs i Hässleholm kommun. Därför byggs det nu en förskola enligt ett eget framtaget koncept baserad på flexibilitet och utformad efter en särskild pedagogik.

Den nya förskolan på Ljungdala byggdes enligt ett koncept framtaget av Tekniska Förvaltningen inom kommunen och innefattar en flexibilitet som gör att byggnaden också kan omvandlas till en skola för förskoleklass upp till tredjeklass.

Vid årskiftet öppnade förskolan dörrarna med kapacitet för 105 barn fördelat på sex avdelningar, ett eget tillagningskök och utemiljön ligger över 40 kvadratmeter vistelseyta per barn.
– Dels så finns det ett behov av förskoleplatser, men framför allt ska förskolan ersätta verksamheter inrymda i tillfälliga moduler och lägenheter inom området, säger Jonny Persson, byggprojektledare på Tekniska förvaltningens projektavdelning i Hässleholms kommun via mail.

Miljöcertifierad

Sedan tidigare har konceptet utförts i ytterligare tre förskolor, men denna byggnation är den första där de certifierar enligt Miljöbyggnad silver.
De har satsat på material som är hållbara ur både miljö- och underhållshänseende, och en kreativ utemiljö. Inspiration har hämtats från Reggio Emilia-pedagogiken med ursprung från Italien, som innebär att utveckla barns uttrycksmöjligheter och att se på olikhet som ett viktigt värde. Därifrån är arkitekturen utformad bland annat med små avdelningar med gemensamma torg och ateljéer sammankopplade runt en atriumgård.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #2 2018 och har uppdaterats.

#förskola #hässleholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0