Reportage
2 min lästid

Kontorshus bevarar anrik historia i miljömedveten stadsdel

12:e februari 2019, 08:21
Kontorshus bevarar anrik historia i miljömedveten stadsdel
Bildkälla: Walk The Room
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Det nya kontorshuset Trikåfabriken byggs i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Detta i en industribyggnad som var bland de första byggnaderna i området – en historia de valt att bevara.

I Stockholmsorten Hammarby Sjöstad, strax söder om Södermalm, bygger Fabege nya kontor över 25 000 kvadratmeter bruttoarea under namnet Trikåfabriken.
Namnet syftar på att det är ombyggnad av en historisk industribyggnad från 1920-talet – en av de första byggnaderna i det nu eftertraktade bostadsområdet.
– Vi hade som intresse att bygga vidare på byggnadens historia och var måna om att påbyggnaden inte skulle överskugga det befintliga. Vi ville behålla industrikänslan och det var en lång process tillsammans med staden för att hitta rätt gestaltning, säger Michael Lundblad, projektchef hos Fabege.

Naturvårdsverket första hyresgästen

Arbetet tog fart under 2015 och beräknas stå klart under tredje kvartalet 2019. Med en trästomme, cortenstålsfasad och en BREEAM Very Good-certifiering följer byggnationen Hammarby Sjöstads välkända satsning på att skapa en hållbar stadsdel. Lämpligt nog är också Naturvårdsverket den första hyresgästen, som tecknat hyresavtal på nära hälften av lokalarean.
– De två tyngsta anledningarna att ha en stomme i trä är dels att det ger trevliga miljöpoäng och att det följer ett hållbarhetstänk. Gestaltningsmässigt upplevs det som ett varm och trevligt material och bygga det i ett flervåningshus kanske inte är jättevanligt. Sen är det också en fördel att det är trettio procent lättare i egenvikt än att bygga i stål och betong.

Vad kan bygget ha för påverkan på Hammarby Sjöstad?
– Det är för att fortsätta kunna utveckla en redan levande stadsdel. Det har byggts mycket bostäder här genom åren och därför kompletterar vi med attraktiva, moderna kontorsmiljöer och samtidigt bibehålla den karaktär som en gång funnits i Hammarby sjöstad, avslutar Michael Lundblad.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #2 2018 och har uppdaterats.

#fabege #hammarby sjöstad #södermalm #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0