Reportage
2 min lästid

Fokus på hållbarhet i Limhamns Sjöstad

11:e februari 2019, 07:57
Fokus på hållbarhet i Limhamns Sjöstad
Storsatsningen ligger intill Malmökusten i Limhamn. Foto: Foyen arkitekter
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Ett gammalt havsnära industriområde har gjort rum för nya Limhamns Sjöstad. Där byggs nu hyresrätter med en stor framtidssatsning – med ett energimål på 20 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Gjuteriet är ett jätteprojekt i nya Malmöområdet Limhamns Sjöstad, med nästan 300 hyreslägenheter som byggs i ett gammalt havsnära industriområde.
Totalt kommer det att bli 31 000 kvadratmeter stort och mellan fyra och tio våningar högt när det står helt klart under 2021.
­– Då har det tagit sju år från ax till limpa. Men det jag tycker är intressant är att även om Malmö är en kuststad, är det få som sett vattnet. Nu när de gamla industrierna rivs så får man ett unikt läge att bygga bostäder i ett havsnära område, säger Joakim Feldt, projektledare från Vita Örn.

Miljöcertifierar inte: “Kraven från 2012 har inget större värde idag”

Just nu är arbetet i full gång med etapp ett och för en total kostnad på 800 miljoner kronor har de inte snålat med miljö- och hållbarhetssatsningen.
– Vi vill ligga i frontlinjen och ett bra projekt stimulerar andra att göra lika bra och även ännu bättre.
– Vi har tidigare miljöcertifierat våra byggnader men inte den här gången. Marknaden ändras hela tiden, kraven från 2012 har inget större värde i jämförelse med idag. Vi har som energimål att ligga på 20 kilowattimmar per kvadratmeter, men BBR-kraven ligger annars på 90 och få menar att det är svårt.

Vill bidra till mindre trafik

Joakim Feldt berättar att de vill värna om hyresrätter och att de använder mäklare för uthyrningen för att hyresgästen ska tas hand om minst lika bra som om de vore bostadsrättskunder.
Dessutom har de satsat hårt på delningsekonomi genom högteknologiska lösningar.
– Vi tror på en framtid med elbilar, så vi har egna elbilar i garaget som våra gäster kan hyra precis lika lätt som att boka tvättstugan. Samma med cyklar, vi vill bidra med att det ska bli färre bilar i innerstan. Vi har hög svansföring gällande miljöaspekten, men det här är att ta det ett steg längre, avslutar han.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #2 2018 och har uppdaterats.

#hållbarhet #limhamns sjöstad #malmö #vita örn
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0