Reportage
2 min lästid

Svanenmärkt lägenhetshus del av stort stadsprojekt

18:e januari 2019, 14:50
Svanenmärkt lägenhetshus del av stort stadsprojekt
Foto: Charlotte Björklund.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Karlstad växer som det knakar. I samband med stadens mål med att nå 100 000 invånare så byggdes bostadshuset Björnparken – vilket blir KBAB:s första Svanenmärkta bygge.

Med projektet ”Livskvalitet Karlstad 100 000” vill Karlstad kommun växa och nå 100 000 invånare – och då behövs det bostäder.
Karlstads Bostads AB, kort kallat KBAB, följer kommunens vision och mer därtill. De väljer att bygga 44 lägenheter fördelat över 7 våningar – med Svanencertifiering.
– Karlstad ska bli en mer attraktiv stad och då behövs det byggas med rätt förutsättningar. Den här byggnaden blir vår första Svanencertifierade byggnad och det ställs höga och avancerade krav för att uppfylla deras kriterier. Vi tycker att miljöaspekten är väldigt viktigt och det jobbar vi fortlöpande med, säger Charlotte Björklund, projektledare hos KBAB.

Tävling arrangerades för konstmotiv

Arbetet påbörjades februari 2017 och slutbesiktning skedde lite drygt ett år senare. Det är ett koncepthus med tegelfasad och är bara några av de 150 lägenheter som KBAB ska bygga. Just dessa är tvåor på mellan 54 och 56,8 kvadratmeter, samt treor på mellan 60 och 64,4 kvadratmeter.
– Det passar in bra här, tanken är att det ska smälta in i omgivningen och det gör det här huset. Utifrån våra krav så har vi lyckats locka en bred målgrupp förutom kanske för större barnfamiljer.

Charlotte Björklund fortsätter med att de satsat på en hög standard i lägenheterna med exempelvis takanslutningar av köks- och garderobinredning, takdusch och kommod. Dessutom har de arrangerat en tävling på olika motiv tagna av den lokala fotografen och konstnären Mats Grimfoot för att få möjlighet att sätta sin prägel i byggnadens entré – och vinnarbidraget drogs av en klar anledning.
– Vinnaren var ett fotografi av en björn tagen i naturen och det passar sig ju bra i Björnparken. Det blir lite extra top notch, avslutar hon.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #2 2018 och har uppdaterats.

#karlstad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0