Reportage
2 min lästid

Nybygge i Linköping - med inspiration från London

16:e januari 2019, 16:15
Nybygge i Linköping - med inspiration från London
Kvarteret Eddan i Linköping. Bildkälla: Stångastaden.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Två kvarter med stor variation av lägenhetstyper utvecklas i centrala Linköping. Med ett Londoninspirerat utseende och utrymme för restauranger och butiker i bottenvåningen ska kvarteren skapa mer liv i området.

Två kvarter, med namnet Eddan, är under byggnation i centrala Linköping. Det är 230 lägenheter med totalt 13.700 kvadratmeter boyta fördelat på allt från ett till fem rum och kök som kommer att stå klart till 2021. Dessutom rymmer bottenvåningen lokaler på 3500 kvadratmeter som ska ge plats åt butiker, restauranger och andra verksamheter som ska ge mer liv i området.
– Det kommer att utveckla innerstaden. Men innan stod det en stor parkering här, så alla blev ju såklart inte så glada över att den försvann, säger Jonas Våtz, projektledare hos Stångåstaden.

Specialtegel importerat från Danmark

Entreprenadskostnaden för hyresrättsprojektet, som påbörjades under september förra året, ligger på drygt 500 miljoner kronor. Inspirationen till fasaden av en av byggnaderna kommer från Turnmill i London, som riktar in sig på en speciell tegelsort som de importerar på Danmark.
– Det är samma typ som de har i London. Vi har hårdsatsat på den biten, på glas och tegel. Att det ska vara högsta standard och bli fina kvarter som håller länge.

Stångåstaden satsar stort på att miljöcertifiera kvarteren och kommer därför bygga enligt miljöbyggnad silver.
– Men sen så har vi ett eget krav på energiförbrukning som är hårdare än miljöbyggnad silver, säger Jonas Våtz.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #2 2018 och har uppdaterats.

#danmark #hyresrätter #linköping #london #tegel
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0