Reportage
2 min lästid

Gamla Saab-bostäder blir hyresrätter

16:e januari 2019, 16:08
Gamla Saab-bostäder blir hyresrätter
Illustration: Susanne Larsson.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Trollhättan ska genom Eidar, det kommunala bostadsbolaget, få 1000 nya hyresrätter fram till 2030 – och redan nu har de nått över hälften. En del av det är kvarteret Gulsparven, som kommer rymma 165 lägenheter i nio olika byggnader.

I Trollhättans bostadsbolag Eidars projekttävling stod Peab som vinnare för att bygga 165 nya lägenheter i ett attraktivt länge nära skolor och kommunikation i Trollhättan.
Eidar har ägt marken sedan läge och behövde riva 132 lägenheter, som tidigare nyttjats av anställda hos Saab, på grund av mögel. Därför ersätter kvarteret Gulsparven med sju nya huskroppar, två radhuslängor samt förskola.
– I det här området saknas det hyresrätter, det är mestadels villor och bostadsrätter. Vi har 19 000 personer i bostadskö, där förvisso inte alla är aktiva, men genom Gulsparven med 165 lägenheter och vårt andra projekt kvarteret Mars, med 177 lägenheter, tar vi ett stort grepp om bostadssituationen i Trollhättan, säger Stefan Jansson, fastighetsutvecklingschef hos Eidar, och fortsätter:
– Vi har som vision att bygga 1000 nya lägenheter till året 2030 och redan har vi kommit halvvägs genom våra projekt idag.

Spenderade tid som barn i det gamla området

Med en total kostnad på 275 miljoner kronor har de satsat på energiförbrukningen i lägenheterna, som med hjälp av en solcellsanläggning ska hålla sig på 55 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Förskolan byggs i trä och enligt Miljöbyggnad silver.
– Jag är själv uppvuxen i området och minns när jag som liten grabb spelade tennis och handlade i en liten kiosk här. Sen var jag också med och tog beslutet att riva och det kändes ju lite tråkigt, men samtidigt gav det möjligheter att skapa något ännu bättre. Så det känns spännande att vara med från A till Ö, säger Stefan Jansson.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #2 2018 och har uppdaterats.

#eidar #peab #saab #trollhättan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0