Reportage
2 min lästid

Skänker ljus åt Stockholms innerstadsdel med mörkt rykte

14:e januari 2019, 15:58
Skänker ljus åt Stockholms innerstadsdel med mörkt rykte
Foto: Vasakronan/Gustav Kaiser.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Arbetet kring Sergelhuset är ännu relativt ungt, men visionerna stora. Tre byggnader ska ge Stockholms centrala delar ett rejält ansiktslyft – i skuggan av platser med mörk historia.
– Hela projektet går ut på att få liv, rörelse och trygghet, säger Ali Ranji.

Mitt i hjärtat av Stockholm har projektet Sergelhuset varit igång i drygt ett och ett halvt år. Det drygt 50 år gamla SEB-kontoret ska ges en ny identitet till en budget av tre miljarder kronor.
– När de flyttade ut fick vi en gyllene möjlighet att göra något nytt och bra för medborgare i Stockholm, säger Ali Ranji, projektchef hos Vasakronan.

Malmskillnadsgatan och området kring Sergels torg kopplas ofta av stockholmare till olika former av kriminalitet. Men platserna ska få en livligare och trivsammare identitet, och för att koppla ihop de olika delarna ska det bland annat byggas en bred trappa mellan Sveavägen och Malmskillnadsgatan.
– Sergels torg anses vara Stockholms absoluta centrala del, men som samtidigt också upplevs en otrygg plats. Det är vad hela projektet går ut på, att ge liv, rörelse och trygghet åt kvarteren runt Sergelhuset. För att lyckas behövs det ett flöde av människor och det får vi med uppförande av nya kontor, restauranger och caféer.

“Vill förädla och bevara”

Sergelhuset omfattar tre byggnader av en total yta på 80 000 kvadratmeter: S-huset, M-huset och H-huset. Namnen syftar på första bokstaven av gatorna Sveavägen, Malmskillnadsgatan och Hamngatan.
– De ligger på stråk som förknippas med handel, både längst Sveavägen och på Hamngatan, och det vill vi förädla och bevara.

Sergelhuset är det senaste byggnaden i Stockholm central, som de senaste åren stått under stor utveckling.
– Det som gör mig stolt är att vi förbättrar Stockholms innerstadsmiljö. Det är något unikt och speciellt vi jobbar med och när vi kommer ut från det här kommer vi kunna visa våra barnbarn och säga ”det var vi som byggde det här”, avslutar Ali Ranji.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #1 2018 och har uppdaterats.

#sergelhuset #sergels torg #stockholm #vasakronan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0