Reportage
2 min lästid

Seniorboendet som vilar på kyrkans väggar

14:e januari 2019, 15:33
Seniorboendet som vilar på kyrkans väggar
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

En gammal kyrka behövde rivas för att ett seniorboende skulle ta form. Det nya huset har dessutom rests i en äldre stadsdel.
– Bygget kan hjälpa till att modernisera stadsbilden, säger Jon Ossler

Med drygt fem minuters bussresa från centrala Malmö har Bonum seniorboende, en del av Riksbyggen, upprättat 40 seniorlägenheter fördelat över elva våningar som stod klart under hösten 2017.
– Det är bostadsrätter med mycket större andel gemensamma ytor än en vanlig bostadsrättsbyggnad och det har att göra med målgruppen. De är slutsålda och det är ett tecken på att vi har hittat en bra prisbild. Den billigaste lägenheten gick på drygt en miljon och jag själv har aldrig hört talas om en så billig nyproduktion, säger Jon Ossler, marknadsområdeschef.

Byggdes på förra kyrkans väggar

Huset byggdes där Sankt Katarinas kyrka tidigare låg, vars verksamhet lades ned 2002. Lokalen blev därefter bara kostsam för föreningen att hålla levande, berättar han.
Hur kyrkan var utformad bidrog till hur seniorboendet ser ut idag, då huset byggdes utifrån den gamla byggnadens väggar. Det uppstod även vissa utmaningar för de som arbetade på bygget.
– Det var en bottenyta på 300 kvadratmeter, så det var ett trångt bygge att arbeta på. I kyrkans källare fick vi dessutom flytta flera ledningar, installationer och en fjärrvärmeanläggning, men allt gick bra. Storleken gjorde också att vi blev tvungna att bygga på höjden.

Jon Ossler menar att bygget kan hjälpa området att växa.
– Huset är byggt i ett område utan någon nyproduktion på många, många år. Det är en lite spretig stadsbild här ute så jag hoppas att bygget kan hjälpa till att modernisera stadsbilden.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #1 2018 och har uppdaterats.

#bonum #kyrka #malmö #riksbyggen #seniorboende
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0