Reportage
2 min lästid

Renovering ska ta staden till kyrkan

7:e januari 2019, 16:34
Renovering ska ta staden till kyrkan
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Renoveringen av Fredrikskyrkan var en av de största renoveringar i sitt slag. För en prislapp på drygt 100 miljoner kronor har kyrkan tagit till flera knep för att göra den mer lättillgänglig för hela Karlskrona.
– Vi kallar det ”Kyrkan i staden, staden i kyrkan”, säger Per Gustafsson.

Fredrikskyrkan i Karlskrona har sedan 2015 stått under omfattande renoveringar. I mars slogs den sista spiken in, som med notan på dryga 100 miljoner kronor var en av de största renoveringarna inom Svenska Kyrkan just då.
– Om man ska jämföra så är det ungefär lika stort som renoveringen av S:t Maria Magdalena kyrka i Stockholm, säger Per Gustafsson, projektledare tillika kanslichef för Svenska Kyrkan i Karlskrona.

Målet med renoveringen är att göra kyrkan mer multifunktionell. Länge hade behovet av renovering varit stor och mycket har gjorts: Ett kök har tillkommit, kyrkbänkar ersatts med specialdesignade stolar, orgeln som användes innan 1980 monteras upp återigen och huvudtrappan med en hiss byggs så att kyrkan blir mer lättillgänglig.

Kyrkan präglades av ovisshet

Dessutom har de låtit sätta dit ett nytt podium som både kan sänkas till golvnivå och höjas upp till nästan tre meter – och då bli ett av de många nya rummen i den nästan 300 gamla byggnaden. Men processen har gått allt annat än smärtfritt.
– Vi fick inte tillstånd att ta bort hälften av bänkarna och det var nödvändigt för att vi skulle kunna skapa nya rum. Vi överklagade och vann i förvaltningsrätten, men fram till januari 2017 visste vi inte om vi kunde genomföra våra planer med ett multifunktionellt kyrkorum fullt ut, säger Per Gustafsson.

Han hoppas att Fredrikskyrkan framöver ska leva upp till sitt projektnamn för Karlskronaborna.
– Vi kallar det för ”kyrkan i staden, staden i kyrkan”. Vi vill att det ska vara en mötesplats även på vardagar för barn, körer, utställningar och olika verksamheter.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #1 2018 och har uppdaterats.

#karlskrona #kyrka
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0