Reportage
4 min lästid

Lägenhetshus uppförs på utmanande tomt

30:e oktober 2018, 16:26
Lägenhetshus uppförs på utmanande tomt
Byggnaden i skiffer kan bli ett nytt landmärke i området. Illustration: Varg Arkitekter.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Ett tio våningar högt lägenhetshus byggs i Sabbatsberg i Stockholm. Ett 40-tal hyresrätter ska rymmas i huset på en liten tomt – och marken innebar flera utmaningar hos många olika aktörer.

I Sabbatsberg i Stockholm byggs Tegnérs torn, ett 10 våningars bostadshus med inredd vind, på initiativ av Svenska Bostäder.
– Det är en bostadsbrist just nu och det är inte ofta vi bygger i stan, men vi bygger där vi kan. Det är ett väldigt fint hus som kommer att sticka ut på ett positivt sätt, säger Fredrik Ljungholm, projektledare hos Svenska Bostäder.

Hur ser du på byggnadens framtid?
– Då hoppas jag att det står kvar, skrattar han och fortsätter:
– Nej men om tio år hoppas jag att folk ser byggnaden som ett landmärke.

Uppdraget att bygga huset har Serneke och arbetschefen Göran Viklund hyllar Svenska bostäders val att bygga hyresrätter i Stockholm.
– Det är ett väldigt bra initiativ av dem. Det gäller att våga ta ett sånt beslut istället för att sälja marken för bostadsrättsbyggen, så det är en bra sak för de som annars kanske inte har råd att köpa i Stockholms innerstad.

För en budget på närmre 100 miljoner kronor kommer drygt 40 lägenheter stå klara under våren 2019. Göran Viklund menar att man bygger på små marginaler.
– Det är en liten mark vi bygger på, så det är brist på ytor och det gör det svårt med leveranser. Men tack vare en ”tight” organisation så fungerar det bra.

Huset blir viktig del av Tegnergatan

Inga Varg och Mia Folkar från Varg Arkitekter har jobbat nära både Svenska Bostäder och Stockholm Stad för att hitta en funktionell plattform som samtidigt bidrar till att huset passar in i omgivningen.
– I det här fallet fick platsen styra och ge lämpliga lägenhetsstorlekar. Eftersom huset är ganska litet så har vi bland annat jobbat med att hitta en effektiv yttervägg som är tunn men ändå löser ljud- och isoleringskrav. Man vill ju ha mer rum än vägg, säger Inga Varg.

Huset har ett relativt unikt utseende för området med fasad av ett skiffermaterial som ger byggnaden en grönskimrande ton. Det relaterar bland annat till Tegnergatans kopparklädda torn.
Hon håller med om att projektet har varit en utmaning.
–  Det har inte varit en enkel plats att bygga på, mycket på grund av tunnelsystemet som ligger under marken samt många anslutande höjder. Det har inneburit många utredningar och tekniska utmaningar.

Bygger längst en sluttning

Några Serneke anlitat ett flertal gånger för olika projekt är GeoMind, som är experter inom geoteknik och grundläggning. De har också stått för skydd av de intilliggande byggnaderna.
–  Läget på huset är väldigt bra, det kommer att bli jättefint. Det var en outnyttjad tomt och såklart fanns anledningar till det. Det är en komplicerad tomt att bygga på med schakt intill befintligt hus och en bergslänt under husfasaden.  Men så ser det ofta ut att bygga i Stockholm och vi tycker det är roligt att jobba i komplicerade förhållanden, säger Jonas Thorelius, geotekniker.

Han berättar att huset ”hänger” ut över en hög bergslänt, vilket inneburit att pålarna delvis är fritt stående och borrade in i slänten. För att få en bra lösning så har de haft en noggrann dialog med Svenska Bostäder och Serneke.
– Det har varit ett mycket bra samarbete. De inser problematiken och är väldigt noggranna med att inte ta några risker. Det är mycket mer kostnadseffektivt än när något inte fungerar, det finns ju inga marginaler om något är fel.

Arbetet har krävt noggrann dokumentation

På grund av tunnelsystemet och också ett skyddsrum krävdes en bergsförstärkning för att kunna bygga på platsen. Det uppdraget tilldelades Järna Berg AB, som tillsammans med Norrorts åkeri även stått för bortforsling av berg.
– Det har varit ett intensivt och väldigt tidskrävande projekt. Det har krävts väldigt noggrann dokumentering på grund av det geografiska läget. Det har varit stora maskiner på en liten yta, så det gäller att man är vass med logistiken, säger Fredrik Åhlenius, arbetschef hos Järna Berg.

Han hyllar projektet som väldokumenterat och tycker att samordningen har varit bra för att lösa de problem som finns kring att bygga på marken.
– All sprängning har vi behövt göra väldigt försiktigt. Men Serneke har varit väldigt noggranna, vilket är bra.

Så hur kommer det att se ut i framtiden?
– Då hoppas jag att det står färdigt, skrattar Fredrik Åhlenius, ett liknande svar som sin namne med efternamnet Ljungholm hos Svenska bostäder.

#geomind #järna berg ab #serneke #stockholms #svenska bostäder #tegnergatan #varg arkitekter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0