Nyheter Reportage
3 min lästid

Göteborg får teaterinspirerat stadsdelshus

29:e oktober 2018, 16:11
Stadsdelshuset på Hisingen
Nya stadsdelshuset på Hisingen. Foto: White Arkitekter.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Norra Hisingen i Göteborg får ett nytt stadsdelshus. Det kommer både bli kontor för stadsdelsförvaltningen och ett aktivitetshus för stadsdelens invånare.
– Blir ett nytt vardagsrum för invånarna, säger Jonas Lissel.

Norra Hisingens nya stadsdelshus kommer att bli en byggnad för både stadsdelsförvaltningen och ett kulturcentrum för stadsdelens dryga 50 000 invånare.
– Vi känner att det kommer att bli ett nytt vardagsrum för invånarna. Dessutom sitter stadsdelsförvaltningen lite utspritt, rent geografiskt är Norra Hisingen en stor stadsdel, så nu vill man samla alla på ett och samma ställe, säger Jonas Lissel, fastighetsförvaltare hos Förvaltnings AB Göteborgslokaler.

Fortsatt satsning för tidigare samhällsproblem

Huset, som har en produktionskostnad på omkring 165 miljoner kronor, blir 5 500 kvadratmeter stor. Fastigheten byggs enligt Miljöbyggnad silver, har solceller på taket och inreds till stor del återvunnet material.
Utmaningen att bygga vid det centrala Selma Lagerlöfs torg är att undvika sänkt tillgänglighet och störa den intilliggande handeln, vilket är ett problem som än så länge lösts. Men byggnaden kan i längden lösa helt andra problem, som tidigare funnits i samhället och som till viss del svartmålat stadsdelen under en period.
– Arbetet med att ge stadsdelen en ny form har pågått under 8-9 år och stadsdelshuset är en del i det. Det har varit en stadsdel som tidigare varit lite stökig, så nu byggs hela området med mycket nytt.

Vad gjorde stadsdelen stökig?
Mellan runt 2007 till 2011 var det mycket ungdomsbrottslighet, så då blev stadsdelen förknippad med vandalism, inbrott och sånt. Polis, skolor och stadsdelen har gjort mycket för att få bukt på det. Det var så hela arbetet kom till, att man tog tag i den biten. Nu har det gått åt rätt håll de senaste åren.

Så byggnaden är en fortsatt satsning åt rätt håll?
Ja, det tror jag.

Verksamhet för invånare i alla åldrar

White arkitekter har ritat byggnaden med ridåformade fönster så det utifrån kommer att se ut som att folk i byggnaden står på en scen.
Varje lokal i byggnaden kommer att ha flera varierande funktioner. Som exempel kan en och samma lokal ha ett politiskt nämndmöte, för att senare på dagen kunna hålla en ungdomskonsert.
– Vi betraktar denna som en ankarbyggnad. Fritt för tolkning vad det innebär, men ur ett tekniskt perspektiv så är ju ridåfönstren inget man bara ringer och beställer, det finns liksom inte i ett sortiment, säger Mats Niklasson, projektledare från Projektpunkten AB.

När Göteborgslokaler sökte efter en projektledare med det övergripande ansvaret kastade de ögonen mot Projektpunkten. Mats Niklasson har därför huvudansvaret kring projektets ekonomi, tidsplan och gestaltning. De vill hellre lyfta Selma Lagerlöfs torg än att exploatera den i allt för stor skala, berättar han, och romantiserar gärna värdet av att ha ett lokalt torg i en mindre ort.
– Det handlar om att skänka de lokala små torgen lite liv och kärlek istället för att bygga stora köpcentrum. Det ska ha sin lokala pizzeria, tobaksaffär, optiker och såna vanliga småaffärer.

Byggnadens utformning väcker känslor

Han är stolt över att vara involverad i projektet mycket på grund av dess starka profil och syfte, som han berättar kommer att vara ett tillskott till torget. Byggnaden är efterlängtad – och uppmärksammat – av invånarna.
– Jag har tolkat det som att det är ett efterlängtat projekt. Ska kanske inte säga att torget har förfallit, men folk har gått och väntat på det här. Men det klart, så fort man gör något annorlunda så växer reaktionerna men bygger man någon standardbyggnad får man inga reaktioner alls. Nu tycker man någonting när man går förbi, det väcker känslor.

Detta reportage släpptes första gången i Branschaktuellts byggnummer #3

#göteborg #hisingen #projektpunkten #stadsdelshus #white arkitekter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0