Reportage
2 min lästid

Stadsmuseet moderniseras: ”Bevarar för framtiden”

28:e augusti 2018, 14:53
Stadsmuseet moderniseras: ”Bevarar för framtiden”
Arbetet på stadsmuseet innehåller flera utmaningar. Foto: FSK.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Just nu står Stadsmuseet i Stockholm inför ett omfattande renoveringsarbete. Detta för att modernisera den nära 360 år gamla byggnaden – något som inte varit helt problemfritt.
– Vi har fått hitta andra vägar i arbetet, säger Charlotte Magnusson.

Byggnaden som idag är Stockholms stadsmuseum har stått på Ryssgården, intill Slussen, sedan 1660-talet. Nu står byggnaden, som har ett stort kulturhistoriskt värde, under en omfattande renovering och därför ställs det stora krav.
– Vi underhåller och gör installationer över hela huset, som är på 6500 kvadratmeter. Men vi har ibland fått hitta andra vägar i arbetet, eftersom vi inte fick göra några ingrepp i byggnaden innan vi började renoveringen. Vi har haft antikvarier som fått se över arbetet och hjälpt oss att ta fram olika lösningar, säger Charlotte Magnusson, projektansvarig på Fastighetskontoret.

Ursprungsbudgeten på 129 miljoner kronor har i skrivande stund överstigits med dryga tio miljoner kronor. Men Charlotte Magnusson berättar att det kommer att ge muséet ett rejält lyft som kommer att hjälpa verksamheten i framtiden.
– Utställningarna kommer att få en modern teknik som passar dagens digitaliserade utmaningar. Det är ett väldigt populärt museum och jag hoppas att stockholmarna blir glada att det moderniseras. Kanske museet kommer att få nya besökare som inte hittat dit tidigare.

Stadsmuseet svårarbetat

Ett av företagen som är delaktiga i arbetet är WSP systems Stockholm. De har projekterat el-, tele- och transportsystem samt VVS-system och håller med om att arbetet är, och varit, allt annat än lätt.
– Utmaningen består till stor del av att utgå ifrån byggnaden och dess antikvariska förutsättningar, exempelvis vid skapandet av nya horisontella kanalisationsvägar och vertikala schaktlägen som även i framtiden ska utgöra kanalisation vid eventuella förändringar, säger Leif Wikström, gruppchef inom WSP.

Charlotte Magnusson berättar att hon är stolt över att vara en del av renoveringen.
– Jag tycker att det är roligt att jobba med äldre byggnader och bevara dem för framtiden. Det är väldigt intressant eftersom jag själv gärna går mycket på museum.

#arbete #fastighetskontoret #reportage #stadsmuseet #stockholm #wsp
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0