Reportage
2 min lästid

Historisk Uppsalabyggnad renoveras för studenter och invånare

13:e augusti 2018, 13:24
Historisk Uppsalabyggnad renoveras för studenter och invånare
Studentbiblioteket Carolina Rediviva har varit en Uppsalabyggnad sedan 1840-talet. Foto: Åke E:son Lindman.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Det anrika universitetsbiblioteket Carolina Rediviva står just nu under renovering. Det är för att få en mer levande lokal och cementera denna Uppsalabyggnad som en central punkt för samhället.Detta reportage släpptes första gången i Branschaktuellts byggnummer #2 2018.

Sedan invigningen på 1840-talet har byggnaden Carolina Rediviva, som inrymmer Uppsala universitetsbibliotek, varit en självklar studieplats för stadens studenter.

Nu sker det en renovering som ska innebära, enligt projektledaren Viktor Kohlström från Statens Fastighetsverk, att lokalen blir mer tillgänglig genom att öppna upp för gemene man och göra det mer levande. De bygger även en lunchrestaurang och rustar upp faciliteter.
– Byggnaden är väl förankrat för folk i området och är väldigt känt i samhället. Det är en central punkt för staden dit studenter går för att plugga, säger han.

Foto: Åke E:son Lindman.

Verksamheten är igång under hela byggprocessen och det innebär att ljudnivåerna kan störa studerande och personal, vilket också var beräknat.
– Det ställs höga krav på ljudnivån och så måste vi bila och såga i betong. Men allt fungerade förvåningsvärt bra. Vi arbetade under lågsäsong och samarbeten med alla inblandade har funkat väldigt bra, så att alla kunnat förbereda sig för det.

Kulturhistoriska värdet ställer högre krav

SH Bygg har stått för samordningen av installatörer. Entreprenadschefen Jens Malm berättar att det ställdes höga krav på arbetet på grund av byggnadens kulturhistoriska värde.
– Vi har försökt att prioritera att använda oss av personal som har mest erfarenhet av såna här typer av byggnader. Dessutom ställs det högre krav eftersom det är en pågående verksamhet samtidigt, säger han.

Han berättar att det största målet för honom är att återställa byggnadens själ. Det är ett mål som grundar sig i personliga kopplingar till byggnaden.
– Jag har själv suttit där och pluggat en gång i tiden och jag upplevde det som lite stängt tidigare. Nu kan det bli ett större turistmål och Uppsalas egna invånare kan komma och uppleva byggnaden på ett sätt de inte kunnat förut, avslutar Jens Malm.

#bibliotek #student #uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0