Byggindustrin Projekt
4 min lästid

Nya Eskilstuna arena

30:e augusti 2017, 10:06
Nya Eskilstuna arena. Stora delar består av tegel för att den smälta in och anpassas till omkringliggande miljön. Bild: Eskilstuna Kommunfastigheter AB
Nya Eskilstuna arena. Stora delar består av tegel för att den smälta in och anpassas till omkringliggande miljön. Bild: Eskilstuna Kommunfastigheter AB
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I maj 2015 togs det första spadtaget och i juni ska Eskilstuna arena invigas. Arenan har redan haft tre premiärmatcher med Eskilstuna Guif.

Multihallen kommer bli knytpunkten för Guif och andra idrottsklubbar, konserter, mässor och skolgymnastik när den invigs i sommar. Huvudarenan rymmer 3700 sittplatser och är delbar för att få fler användningsområden. Arenan håller en hög miljöprofil såväl i utformning som under arrangemang.
– Vi är certifierade enligt Miljöbyggnad Guld och slutbesiktningen är godkänd. Vi har fått ett interimistiskt slutbevis som gäller till slutet av maj så tanken är att vi ska fixa några resterande punkter för att uppnå ett fullständigt bevis. Vi siktar på att bli verifierade men det vet vi först om två år, säger Camilla Andersson, projektchef och projektledare på Eskilstuna kommunfastigheter (KFAST).

Den nya arenan och träningshallen är placerad i kvarteret Nötknäpparen i Munktellstaden. Parkeringsmöjligheter och att det går att skapa en trygg trafikmiljö för alla var viktiga aspekter när placeringen valdes. Utformningen har bland annat inspirerats av Munktellområdets karaktäristiska byggnader såsom lokomotivet och konstmuseets fasader.
– Placeringen i Munktellstaden har inneburit krav på den exteriöra utformningen som till stora delar består av tegel för att den smälta in och anpassas till omkringliggande miljön.

Camilla Andersson, projektchef och projektledare på Eskilstuna kommunfastigheter. Foto: Per Groth / KFAST
Camilla Andersson, projektchef och projektledare på Eskilstuna kommunfastigheter.
Foto: Per Groth / KFAST

Samarbetet och byggprocessen beskriver Camilla Andersson som mycket gott. I projektet har man även lyckats hålla tidplanen och budgeten.
– Vi har haft ett väldigt gott samarbete med PEAB så vi har kunnat lösa det mesta under väldigt goda kommunikationsförhållanden. Vi har, på mindre än 2 år byggt en arena som kommer att kunna erbjuda väldigt mycket som kommer gynna väldigt många och det känns helt fantastiskt, avslutar Camilla Andersson.

Entrén. Arenans fasad är klädd i tegel för att smälta in i omgivningen. Bild: Eskilstuna Kommunfastigheter AB
Entrén. Arenans fasad är klädd i tegel för att smälta in i omgivningen. Bild: Eskilstuna Kommunfastigheter AB

Siemens har installerat Desigo PX i Eskilstuna nya arena
Eskilstuna Arena, som numera går under namnet STIGA Sports Arena, är certifierad enligt systemet Miljöbyggnad Guld vilket inneburit höga krav på energieffektiv styrning av ventilation och värme i byggnaden. Siemens AB, Building Technologies fick förtroendet av Peab att ansvara för styr- och övervakningsentreprenaden. Entreprenaden omfattade bland annat övervakning av värme, ventilation och kyla.
– Den största utmaningen ur ett byggnadstekniskt perspektiv har varit att integrera systemet eftersom fastigheten har stora ytor samt volymer. En annan utmaning har varit de stora skillnaderna i belastning i form av antal människor och aktiviteter som systemet effektivt måste hinna respondera på, säger Peter Adolfsson, Project Execution Manager på Siemens.

Den mesta tekniken hämtar Siemens från systemfamiljen Desigo, som kommer säkerställa en användarvänlig och framtidssäkrad plattform för förvaltaren, Eskilstuna kommun.
– Då fastigheten är stor till ytan är det många yttre funktioner och mätdata att inhämta så vi har utnyttjat en form av distribuerade I/O enheter för att minimera såväl installation som miljöpåverkan.

Desigo PX har installerats på automationsnivå med överordnat management system Desigo CC, vilket är det senaste av överordnade management system baserad på modern teknik från Siemens.
– All information samlas i Desigo CC som sedan presenteras för enkel översikt, användarstöd och hantering. Desigo CC introducerades på svenska marknaden för knappt ett år sedan och därav helt ny för slutkunden Eskilstuna kommun. I detta skede är det endast byggnadsautomationen som är integrerad i Desigo CC men systemet medger även integration av Brandlarm, CCTV, Inbrottslarm och Passersystem via bransch standardiserade gränssnitt.

Systemet är enligt Peter Adolfsson en viktig byggsten för att nå de högt ställda förväntningarna och miljökraven som föreligger, även om många andra parametrar och förutsättningar såklart spelar in. Däremot är systemet en otroligt viktig komponent för att jobba med fastigheten på ett digitalt, uppkopplat och hållbart sätt.
– Vi är stolta över att systemet fungerar som vi önskat med tanke på fastighetens omfattning. Tack vare de distribuerade I/O enheterna har vi kunnat spara mycket kablage och lyckats industrialisera och effektivisera genomförandet i entreprenaden, avslutar Peter Adolfsson.

Text av Myrna Whitaker, Branschaktuellt.se

#arena #eskilstuna #eskilstuna nya arena #nya eskilstuna arena. bild: eskilstuna kommunfastigheter ab #siemens
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0