Byggindustrin Projekt
6 min lästid

Då blir Växjös högsta byggnad klar

6:e april 2017, 11:42
Då blir Växjös högsta byggnad klar
APP lanserar ICON, den nya centrumfastighet i Arenastaden, Växjö.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Icon Växjö beräknas stå klart hösten 2018 och blir då Växjös högsta byggnad. Det är Alpha Property Partners, APP, som står bakom bygget i arenastaden,Växjö, som går under namnet ICON Växjö.

Med inspiration från några av världens mest lyckade Placemaking-projekt kommer ICON Växjö bli en fastighet som bland annat innehåller: hotell, kafé, pool, spaavdelning, skybar och andra servicetjänster och faciliteter som förenklar vardagen.
— Vad som enligt mig är unikt med ICON Växjö är att vi skapat så pass många funktioner i en och samma byggnad. Det innebär att vi får en väldigt hög social hållbarhet i projektet. Alla kan nyttja tjänster som normalt sett bara förknippas med ett hotell, säger Henrik Swahn, vd på APP properties.

Henrik Swahn, vd på APP properties. Foto APP
Henrik Swahn, vd på APP properties.
Foto APP

Fastigheten blir ett L-format hus fördelat på 19 våningar som förutom servicetjänsterna även innehåller bostäder, kontor och en gymnasieskola.
— Vi följer tidplanen till punkt och pricka och inflyttning kommer ske i två etapper, skolan flyttar in den 1/11 2018 och den övriga byggnaden oktober 2018. Första etappen är gymnasieskolan i västra delen som omfattar 5000 kvm, säger Henrik Swahn, vd för APP properties.

Färdigställandet av ICON sker i två etapper. Den andra beräknas vara klar för inflyttning i april 2018. Sedan en tid tillbaka två av hyresgästerna till kontorslokalerna klara.
— Växjöbaserade spelutvecklaren PLAY´n GO flyttar in på våning 18. Även konsultföretaget Sigma Tehnology som jobbar med att leverera mjukvarudesign och produktinformation blir hyresgäster på ICON.

I alla lägenheter kommer det inrymmas individuella mätare vilket innebär att de boende enbart betalar för sin egen förbrukning av el, kall och varmvatten. Det kommer även finnas en komfortkylning i bostäderna som innebär att det blir ett bättre inomhusklimat under den varma årstiden.
— Just nu arbetar jag med att utreda möjligheterna för en solcellanläggning på taken. Vi hoppas på att kunna använda oss av lokalproducerat vatten och vindkraft samt solenergi, avslutar Henrik Swahn.

Illustration: Semrén & Månsson
Illustration: Semrén & Månsson

ELIAS Syd AB är med och bygger
Elteknikföretag ELIAS Syd AB startades 2005 och finns på sex orter runtom i Sverige. I projektet Icon Växjö kommer ELIAS Syd utföra samtliga el och teletekniska installationer i fastigheten.
— Vi utför de teletekniska installationerna, såsom brandlarm, inbrott, passage, porttelefon, fiber och datanät. För vissa delar av huset som tillhör olika hyresgäster har vi även smarta styrningar, mestadels belysning som ska kunna styras på olika sätt i olika scenarier, säger Andréas Eliasson, vd på ELIAS Syd.

Det som ska bli extra spännande i projektet, enligt Andréas är fasadbelysningen som görs i kombination med färgsättning och glas.
— Det finns en ambitiös tanke där vi tillsammans med slutkunden siktar högt.

På ELIAS Syd jobbar man med kvalitet och de älskar att leverera bra anläggningar till sina kunder. Dessutom satsar de mycket på utbildning och utveckling.
— Vi satsar inte bara på tekniska utbildningar, utan jobbar även med mjuka värden. Vi har medarbetare som trivs ihop, på alla positioner i företaget. Vi anställer medarbetare som har inställningen ”Främst bland jämlikar” och sedan utvecklas vi tillsammans.

Företaget har sedan 2009 ett ISO-certifierat ledningssystem och de jobbar ständigt med förbättringar inom respektive område.
— Vi har både övergripande och detaljerande mål för kvalitet, miljö och arbetsmiljö som sedan mynnar ut i handlingsplaner. Varje år går vi igenom dessa och passar på att uppdatera, släcka och sätta nya mål. Ibland är vi styrda av kund eller beställare, men i de fall vi har möjlighet att påverka så vill vi alltid göra vår kund uppmärksam på vad som är bäst för miljön, ur energisynpunkt och mest hållbart i längden.

Vid halvårsskiftet 2017 träder en ny elsäkerhetslag i kraft som medför vissa utmaningar, som ELIAS Syd ser positivt på.
— Det påverkar inte vårt praktiska arbete med installationer i någon större utsträckning, men organisation och ansvarsfördelning inom företaget förändras. Vi som elteknikföretag måste leva upp till en del nya förutsättningar för att bli auktoriserade hos Elsäkerhetsverket. Vi på ELIAS ser positivt på förändringen och tror att det kommer vara positivt för branschen som helhet, både för kunder och anställda. Just nu ser vi det som en utmaning då vi ska se till att alla på företaget vet vad som gäller från halvårsskiftet och att alla jobbar enligt uppdaterade rutiner.

ELIAS Syd AB har som vision att vara det mest seriösa elteknikföretaget i sydöstra Sverige och en självklar partner för de som värderar kompetens, kvalitet och leveranssäkerhet.
— Vi har nyligen installerat ett flygledartorn på F17 i Kallinge, med el och teletekniska installationer. I det projektet var vi ansvariga för hela teknikinstallationen, dvs även vent, vs och styr. Det var väldigt framgångsrikt och vi fick mycket höga betyg från såväl byggföretaget som slutkunden.

Sandbäckens Rör ansvarar för ICON-skrapans VVS-arbete
Det snabbväxande företaget Sandbäckens Rör, som finns representerat på ett tjugotal orter runt om i Sverige, har tagit allt större marknadsandelar de senaste åren. Bolaget utför entreprenader inom värme och sanitet, medicinska gaser, industriella processer, kyla och fjärrvärme och har ett renommé om sig att vara en pålitlig samarbetspartner. Våra framgångar beror till största del på hårt arbete och tålamod. Men vi har också medvetet satsat på en bred kompetens och stort kundfokus och har med de prioriteringarna vuxit tillsammans med våra kunder de sista åren.
– Sandbäckens Rör har genom en hög kvalitet i vår leverans oavsett storlek av projekt skapat ett bra rykte i branschen. Tack vare goda referenser har vi succesivt kunna bygga företaget på en stabil grund som tillåtit oss växa klokt, säger Pär Liljedahl som är VD för Sandbäckens Rör i Växjö AB.

Nu senast fick man ansvar att ingå i installationsgruppen för ett riktigt prestigefyllt projekt i Växjö vid namn ICON. ICON är Växjös högsta byggnad och har med sina imponerande 20 våningar en totalhöjd av hela 67 meter.

ICON som för närvarande är under uppförande ska rymma 220 bostäder, hotell, restauranger, gymnasieskola, gym, pool och relaxavdelning med mera fördelat i två torn.
– Vår framgång bygger inte minst på den samlade kompetens som finns inom bolaget. Våra certifierade VVS-montörer och arbetsledare har god kännedom om alla branschregler och har den erfarenhet som behövs för att utföra professionella VVS-installationer, säger Per Liljedahl.

Även bolagets aktiva arbete med miljöfrågor har lett till att allt fler kunder väljer Sandbäcken som partner.
– Ja absolut, konstaterar Per. Vi arbetar med teknisk rådgivning i energifrågor och här spelar miljöfrågan en stor roll. Det har varit ett strategiskt viktigt beslut för oss att bli kända och erkända för vårt miljöarbete.

Text av Myrna Whitaker

#app properties #arenastaden #henrik swahn #icon växjö #växjö
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0