Reportage
17:e maj 20212 min lästid

Det går framåt för Nysäter vindkraftpark

17:e maj 20212 min lästid
Det går framåt för Nysäter vindkraftpark
Vindkraftverket H16, som i stunden producerar kraft, återspeglas i Lalampbäcken. Foto: Patrik Forsberg
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Några mil väster om Härnösand byggs just nu en av Europas största vindkraftparker. De 114 turbinerna ska vara färdiga i slutet av 2021.

Uppförandet av vindkraftverket fortskrider i projektområdena Hästkullen och Björnlandhöjden. Planen är att de båda parkernas turbiner på sammanlagt 475 megawatt ska leverera nästan 1,7 terawattimmar per år vid färdigställning. Det är lika mycket som hela Västernorrland förbrukar på ett år.

– Det här området har stor vindpotential och är därmed en utmärkt plats att bygga den här parken. Projektet kommer att bidra rejält till Sveriges elproduktion och resan mot 100 procent förnybar elektricitet år 2040, säger John Childs, vd Nysäter vindkraftspark.

Nysäters vindpark kommer att använda sig av Nordex senaste turbinteknik på 3,9-4,5 megawatt, och med rotordiameter på över 130-150 meter, ett område som är större än en fotbollsplan. Turbinerna ska vid högsta tippen mäta 220 meter.

Viktig milstolpe nådd
Sedan december 2020 är Nysäter vindkraftspark ansluten till elnätet och förser det svenska elsystemet med 100 procent förnybar el. Detta är ett stort steg på vägen mot dess färdigställande.

– Med totalt 1,7 terrawattimmar per år kommer det finnas tillräckligt med ström för över 300 000 hem, säger John Childs och fortsätter. Vindkraften kommer att spela en avgörande roll i elektrifieringen av transportsektorn och industrin. Dessutom ger vindkraft en stor och omedelbar klimatfördel genom elexport, eftersom den ersätter fossil elproduktion.

Hela vindkraftparken och dess 114 turbiner förväntas vara färdigställda och anslutna till elnätet i slutet av 2021.

Text av Jesper Norell

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0