Affär & Karriär
2 min lästid

Chalmers vässar kompetensen inom stadsbyggnad

9:e september 2014, 10:56
Chalmers vässar kompetensen inom stadsbyggnad
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Professor Lars Marcus har rekryterats till Chalmers från KTH, som en satsning inom ämnet stadsbyggnad. Med sig från Stockholm tar han en grupp yngre forskare.

Som arkitekt och professor i stadsbyggnad på Kungliga tekniska högskolan, KTH, har Lars Marcus byggt upp forskning om stadens byggda form och hur människor använder staden, ett område kallat urbanmorfologi. Nu rekryteras Lars Marcus och några yngre forskare för att fortsätta utveckla området med Chalmers som bas, och stärka Chalmers forskning på såväl Arkitektur som styrkeområdet Samhällsbyggnad.

– Vi är otroligt glada att vi har lyckats få Lars Marcus till oss och att vi därigenom vässar stadsbyggnadskompetensen på Chalmers ytterligare, säger Fredrik Nilsson, prefekt vid institutionen för arkitektur.

– Satsningen som Chalmers gör kommer att kunna stärka den svenska arkitekturforskningen i ett internationellt perspektiv, men även i relation till de pågående förändringar som sker i våra svenska städer och i nära samverkan med praktiken. För det är Lars en utmärkt person.

Att inom själva kärnämnet kunna utveckla forskningen om stadsbyggnad, med stöd från institutionen och Chalmers, är något som Lars Marcus själv ser fram emot. Stadsbyggnad är också intressant för andra forskningsfält, såväl tekniska som trafik och energi som humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen, betonar han. Relationen till praktiken inom plan- och byggsektorn är betydelsefull samtidigt som det är mycket viktigt att stärka utbildningen av framtidens arkitekter och stadsbyggare – och då behövs forskning.

– Här finns nu en unik möjlighet att utveckla forskningen inom stadsbyggnad. Det är enormt inspirerande och något som man som forskare drömmer om, säger Lars Marcus.

– Vi behöver utveckla mer kunskap för att förstå stadens byggda form och hur den påverkar oss. Våra byggnader och städer formar vår vardag och stadsbyggandet spelar en stor roll i många av de stora samhällsfrågorna, såsom ekonomisk utveckling, segregation, social och miljömässig hållbarhet.

Chalmers är sedan några år värd för ett internationellt centrum för hållbar stadsutveckling, Mistra Urban Futures, vilket gör Göteborg till en extra spännande miljö, menar Lars Marcus.

Lars Marcus tillträder sin nya tjänst på Chalmers i november 2014.

#chalmers #larsmarcus #stadsbyggnad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0