Nyheter Affär & Karriär
2 min lästid

SBAB:s vd får sparken med omedelbar verkan

8:e november 2021, 10:31
SBAB:s vd får sparken med omedelbar verkan
SBAB:s vd Klas Danielsson sparkas. Foto: TT
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Klas Danielsson, som varit vd i banken SBAB sedan 2014, tvingas lämna sin tjänst med omedelbar verkan. Flera medier rapporterar att beslutet togs vid ett styrelsemöte i helgen och att Danielsson lämnar motvilligt. Han ersätts av Mikael Inglander som tillförordnad vd, enligt ett pressmeddelande från SBAB.

”Klas Danielsson har med framgång lett bolaget genom en kulturresa och utvecklat SBAB:s varumärke, vilket är något som banken tar med sig in i framtiden. Under de senaste åren har SBAB stärkt marknadspositionen och tagit marknadsandelar. För att i en allt snabbare omvärldsförändring ta SBAB till nästa nivå anser styrelsen att det krävs ett nytt ledarskap. Detta inkluderar fortsatt fokus på kund och digitalisering med tydligare prioriteringar för att uppnå operationell effektivitet i den fortsatta tillväxtresan. Processen att hitta en efterträdare inleds omgående”, kommenterar Jan Sinclair, styrelseordförande i SBAB:s pressmeddelande.

Men Danielsson delar inte styrelsens bild av situationen utan hade gärna behållit sin post.

– Jag förstår inte skälen själv. Det har aldrig gått bättre än det gör just nu.

– Jag delar inte uppfattningen att det här är bra utan jag hade gärna stannat kvar och tror också att det hade varit det bästa för bolaget, säger Danielsson till TT enligt rapporter från flera nyhetsmedier.

I väntan på ny vd har tillförordnad vd Mikael Inglander fått i uppdrag att fortsätta den strategiska utvecklingen av banken. Mikael Inglander har sedan 2014 varit CFO – en befattning han lämnar i samband med att han kliver in som tillförordnad vd.

Till Klas Danielsson utgår avgångsvederlag enligt regeringens riktlinjer för ledande befattningshavare i företag med statligt ägande.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0