På pressträffen om det penningpolitiska beslutet fanns förutom riksbankschef Stefan Ingves även Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik på plats för att svara på frågor.
– Inflationen är i dagsläget ungefär 9 procent. Det är alldeles för högt. Det är inte olikt hur det ser ut i andra delar av världen, utan inflationen stiger snabbt i EU-området och USA, sa Stefan Ingves.
Han pekade på att de höjda energipriserna inte ensamt ligger bakom inflationen.
– Energipriserna är en del men ligger inte bakom hela inflationen. Flera faktorer ligger bakom det här. Efterfrågan steg snabbt efter pandemin och man hann inte producera varor i tid, vilket fick priserna att stiga. Sedan invaderade Ryssland Ukraina vilket ökat priserna. Ovanpå alltihop så har vi problemen på den europeiska energimarknaden och kostnaderna har förts vidare ut till hushållen. Prishöjningstakten vi har nu har vi inte sett sedan 90-talet.
Aktiviteten i ekonomin i allmänhet och bostadsmarknaden i synnerhet kommer att dämpas. Man räknar även med att arbetslösheten kommer att stiga.
– Konsumtionen kommer bli lägre och bostadsinvesteringarna kommer att falla. Men vi går in i det här i ett läge som är ganska starkt.
För de som oroar sig för höjda räntekostnader pekade Stefan Ingves på att den långsiktiga konsekvensen av en hög inflation-
– Kostnaderna med varaktigt hög inflation är faktiskt ännu större. Genom att höja räntan minskar man risken med att inflationen parkerar sig på en hög nivå, sa Stefan Ingves.
Han tror dock inte på en längre lågkonjunktur.
– Vi talar snarare om en dipp i konjunkturen, sa Stefan Ingves på presskonferensen.
Lindhagensgatan 51, 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Branschaktuellt AB, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2023 | Branschaktuellt Sverige AB