Nyheter
1 min lästid

Ny utredning: Ska bli lättare att stoppa oseriösa aktörer

7:e juni 2022, 09:35
Ny utredning: Ska bli lättare att stoppa oseriösa aktörer
Civilminister Ida Karkiainen och bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson. Foto: Robin Ek / TT
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

I Sverige genomförs varje år cirka 18 000 upphandlingar till ett värde av cirka 800 miljarder kronor. “Samtidigt är det inte alltid enkelt att utesluta de aktörer som missköter sig eller där det faktiska jobbet utförs av oseriösa underleverantörer”, skriver Regeringen i ett pressmeddelande.

Det är mot den bakgrunden som Regeringen därför tillsätter en utredning om effektiv och tillförlitlig kontroll av leverantörer vid tilldelning av offentliga kontrakt.

Regeringens utredare får bland annat i uppgift att föreslå en centraliserad myndighetsfunktion som ska underlätta effektiva och tillförlitliga leverantörskontroller samt bedöma möjligheterna och lämna förslag för att begränsa antalet leverantörsled i offentliga upphandlingar.

Slutligen ska utredningen ta ställning till om reglerna om uteslutning av leverantörer från att delta i valfrihetssystem bör skärpas och om det bör införas obligatoriska krav på arbetsrättsliga villkor även vid icke-direktiv­styrda upphandlingar.

Arbetet med uppdraget startar den 1 september 2022 och ska redovisas den 31 augusti 2023.

#offentliga upphandlingar #regeringen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0