Nyheter
2 min lästid

Baldertoppar döms till fängelse för grova insiderbrott

1:a juni 2022, 15:27
Baldertoppar döms till fängelse för grova insiderbrott
Bild: Henrik Montgomery/TT
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Domen har sin bakgrund i handel av aktier i Collector – där Balder är största ägare. De åtalade Baldercheferna ska ha tillskansat sig stora aktievinster bland annat genom att utnyttja insiderinformation strax innan Collector gick ut med ett pressmeddelande som fick aktien att rasa kraftigt i januari 2020.

– Tingsrätten kan konstatera att det har varit fråga om en omfattande och samfälld aktiehandel inom en avgränsad krets personer, vilka alla på något sätt har koppling till varandra. Det har dessutom säkrats viss kommunikation i anslutning till handeln, bland annat via sms, som stärker slutsatsen att de tilltalade har haft ett kunskapsövertag gentemot den övriga marknaden. Det har också framkommit att vissa av de tilltalade har haft goda möjligheter till insyn i Collector AB:s verksamhet. Dessa omständigheter sammanlagda har i detta fall räckt för en fällande dom, kommenterar rådmannen Peter Adamsson, i ett pressmeddelande från Stockholms tingsrätt.

Balders finanschef Marcus Hansson döms till ett år och tre månaders fängelse för grovt insiderbrott, insiderbrott, obehörigt röjande av insiderinformation och försök till grovt insiderbrott. Bolagets tidigare ekonomidirektör Magnus Björndahls döms för grovt insiderbrott och insiderbrott vid flera tillfällen, till fängelse i ett år och sex månader.

Utöver ovanstående straffpåföljd åläggs de dömda även att betala tillbaka aktievinsterna som uppgår till cirka 2,1 miljoner kronor totalt.

Samtliga åtalade nekar till brott och enligt en artikel i Dagens Industri kommer Marcus Hanssons advokat Fredrik Ungefält att överklaga domen.

– Tingsrätten har gjort en oriktig bevisvärdering och dragit felaktiga slutsatser av den samtliga bevisningen. Marcus Hansson är förstås bestört och förvånad över tingsrättens felaktiga slutsatser. Domen kommer därför att överklagas, säger Ungerfält till DI.

#balder #fängelse #stockholms tingsrätt
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0