Nyheter
2 min lästid

Åklagare yrkar på fängelse för Kindberg och Carlsson

25:e maj 2022, 14:58
Åklagare yrkar på fängelse för Kindberg och Carlsson
Genrebild: Johan Nilsson/TT
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Den omfattande mutbrottsrättegången i Östersunds tingsrätt som Branschaktuellt har rapporterat om tidigare bland annat här och här, befinner sig i sitt slutskede. Under tisdagen höll åklagare Martin Bresman och Hawjin Shamer sin slutplädering, följt av försvarssidans dito på onsdagen dagen efter.

Faller domen till åklagarsidans favör får Östersundshems tidigare vd Daniel Kindberg två och ett halvt års fängelse för grovt tagande av muta, samt för medhjälp till försvårande av skattekontroll. I övrigt yrkar åklagarna på två år och åtta månaders fängelse i tidigare vice vd Hans Carlssons fall, för grovt tagande av muta och medhjälp till grovt bokföringsbrott eller försvårande av skattekontroll. Det framgår av rapporteringar från flera medier som bevakat rättegången.

Sveriges Radio har publicerat ljudupptagningar från rättegångens slutpläderingar där försvarssidan å sin sida menar att åtal aldrig borde ha väckts över huvud taget. Detta då man anser att åklagaren saknar bevis, varför såväl Kindberg som Carlsson bör frias enligt bådas respektive försvarsadvokater.

– Han borde inte ha väckt åtal för han kan inte styrka det händelseförlopp som han påstår. Han vill ersätta sin egen bevisbörda med påstående om att Daniel Kindberg inte har styrkt motsatsen och det kan han påstå såklart om han vill. Men det duger inte i en rättssal, sade Kindbergs advokat Olle Kullinger i sin slutplädering.

Gällande byggföretagaren som anklagas för att ha mutat Kindberg och Carlsson, yrkar åklagarna på tre års fängelse.

#daniel kindberg #rättegång
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0