NyheterRegeringen utreder behov av omställningsfinansiering
13/05/2022 1min lästid

Regeringen utreder behov av omställningsfinansiering

13/05/2022 1min lästid
Regeringen utreder behov av omställningsfinansiering

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och finansmarknadsminister Max Elger har initierat en utredning med uppdrag att kartlägga behov för stöd i näringslivets gröna omställning.

Finansieringen av näringslivets gröna omställning är en central i klimatomställningen – som behöver hålla hög takt för att Sverige ska kunna uppnå sina klimat- och miljömål.

– Sverige har idag en ledarposition när det kommer att driva på klimatomställningen och skapa framtidens jobb, den position ska vi tillvarata och utveckla, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Detta kommer kräva ytterligare stora investeringar, bland annat i ny teknologi, etablerad industri och infrastruktur­projekt.

”Finansieringen behöver framför allt komma från privat och institutionellt kapital, men kan även komma från statliga- och EU-medel. För att kunna öka investeringstakten kan både ekonomiska och andra styrmedel samt alternativa finansierings­modeller bli aktuella.” Så skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande om utredningen.

– Vi tar nu nästa steg i arbete för att säkra att Sverige och svensk industri kan attrahera det kapital som behövs för att skapa nya arbetstillfällen och klara av klimatutmaningen, säger finansmarknadsminister Max Elger.

Utredare för uppdraget är Hans Lindblad, före detta statssekreterare och Riksgäldsdirektör, samt Kersti Karltorp, forskare och projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet.

Uppdraget ska redovisas senast den 15 augusti 2022.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!